Ştiri medicale
416 accesări 20 Septembrie 2017 0 comentarii

Medicii de familie trag un semnal de alarmă: „Nu schimbaţi legea, fumatul ucide!”

Consumul de tutun este pe primul loc în categoria cauzelor de deces prematur, din cauza numărului mare de boli provocate sau favorizate de fumat. În cifre, acest lucru se traduce, la nivel mondial, prin aproximativ şase milioane de decese pe an.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, în anul 2011, o declaraţie politică prin care statele membre s-au angajat să se implice în prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile, astfel încât decesele premature provocate de acestea să scadă cu 25% până în anul 2025. Unul din cei nouă factori de risc vizaţi îl reprezintă fumatul, a cărui prevalenţă se doreşte a fi redusă cu 30%. Politicile de control al consumului de tutun

s-au dovedit a fi eficiente, inclusiv în România unde eforturile societăţilor medicale, asociaţiilor de pacienţi, organizaţiilor de protejare a drepturilor copiilor şi tinerilor, precum şi ale factorilor decizionali s-au concretizat în adoptarea legii privind modificarea şi completarea unei alte legi, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun.

„Legislaţia privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise a fost, conform datelor, una din cele mai bine primite politici publice la nivelul populaţiei generale, cu un nivel de susţinere între 72% şi 84%, înainte de adoptare, şi 80%, după aceea (incluzând un nivel de susţinere de 63% în rândul fumătorilor!). Societatea Naţională de Medicina Familei - SNMF îşi exprimă speranţa că factorii decizionali îşi vor respecta promisiunile făcute, astfel încât prin întărirea politicilor de control eficient al consumului de tutun, să se obţină eliberarea generaţiilor viitoare de povara adusă de bolile asociate acestuia. Solicităm clasei politice responsabilitate maximă. Nu schimbaţi legea fumatului, una dintre puţinele măsuri de prevenţie care şi-au dovedit utilitatea”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.