Ştiri medicale
1604 accesări 27 Decembrie 2016 0 comentarii

Medicul de familie, consilierul pacientului, nu "scriitor de trimiteri"

Cu toţii avem un medic de familie, la care apelăm atunci când avem nevoie de o adeverinţă sau o trimitere. Dar care este, cu adevărat, rolul său? În primul rând, medicul de familie asigură asistenţa medicală şi socială tuturor pacienţilor, indiferent de vârstă, sex sau patologie şi reprezintă legătura dintre comunitate şi sistemul naţional de sănătate.

Medicul de familie abordează pacientul, atât în condiţii de sănătate, cât şi în condiţii de boală. Are rolul de a supraveghea şi menţine starea optimă de sănătate şi de a promova un stil de viaţă sănătos, de a depista o boală cronică în faza incipientă şi de a preveni şi trata complicaţiile unei afecţiuni.

„Dincolo de rolul său «pe hârtie», medicul de familie trebuie să fie confidentul şi consilierul pacientului. Aceasta este cea mai importantă calitate a sa! Trebuie să îi înţeleagă toate problemele fizice, emoţionale, familiale, dar şi materiale. Iar în funcţie de toţi aceşti factori, să ghideze pacientul spre cei mai buni specialişti sau investigaţii”, explică dr. Alina Teodoru, medic specialist medicină de familie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.