Sfatul medicului
322 accesări 24 Aprilie 2019 0 comentarii

Micoza, o infecție pe care e mai bine să o prevenim decât să o tratăm

Micoza este o infecție provocată de o ciupercă microscopică, prezentă fiind în mod normal pe piele sau în organism fără să determine afectarea acestora, specifică sfatulmedicului.ro.

Aceste microorganisme saprofite se găsesc în mod normal pe pielea și mucoasele omului, în gură, nas, urechi, intestin, organele genitale, urină, iar când aceste ciuperci găsesc condiții prielnice ca și boli acute şi cronice, tratamente îndelungate cu antibiotice, ele se înmulțesc peste măsură şi produc infecții, răni, iritații, dureri ale pielii şi mucoaselor. Datorită iritației pe care o provoacă, favorizează şi suprainfecțiile cu diferiți microbi.

Diagnosticul micozelor se pune pe baza examinării leziunilor şi a examenului direct sau după cultura prelevatelor. De cele mai multe ori, tratamentul trebuie aplicat local şi constă în creme sau alte preparate cu efect antimicotic.

În urma consultului medical dermatologic, se decide de câte aplicări pe zi este nevoie, dar şi pe ce perioadă, care de regulă se indică pentru două sau trei săptămâni. În funcție de severitatea bolii, se mai poate recomandă și terapia pe cale orală. Bine de știut este că tratamentul trebuie urmat până la final, chiar dacă pare că infecția s-a vindecat, fiindcă riscul de recidivă este destul de mare.

Reguli de igienă pentru a preveni dezvoltarea infecției sunt purtarea pe perioada verii a încălțămintei deschise, cumpărarea hainelor şi lenjeriei intime din fibre naturale care lase pielea să respire. Este indicat să ne ștergem bine după baie, atât pe corp, cât şi între degetele de la mâini şi picioare şi să folosim propriul prosop de fiecare dată. Este de dorit să purtăm papuci de plajă ori de câte ori mergem la piscină sau la sălile de sport, foarte important fiind să nu împrumutăm unghiera sau forfecuța pentru pedichiură, iar unghiile trebuie tăiate pe măsură ce cresc.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.