01 August 2019
721 accesări
0 comentarii

Greutatea dumneavoastră a scăpat de sub control? Aţi încercat tot felul de diete, faceţi mişcare şi tot nu aţi rezolvat problema? În aceste condiţii, gastric sleeve-ul, micşorarea stomacului sau gastrectomia longitudinală poate fi soluţia ideală pentru a ajunge la greutatea mult visată.

Potrivit dr. Alina Vâncă, medic chirurg, gastric sleeve-ul este un procedeu restrictiv şi constă în secţionarea stomacului pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea unei părţi importante din stomac, mai exact zona responsabilă de producerea hormonului foamei - grelina - care reprezintă aproximativ 80% din volumul stomacului, şi odată cu aceasta şi îndepărtarea centrilor foamei localizaţi la nivelul fundusului gastric.

„În circuitul digestiv rămâne un tub gastric cu un volum redus, ce va permite umplerea rapidă a stomacului redus în dimensiuni şi va da senzaţia de saţietate, limitând cantitatea de alimente consumate”, a explicat medicul.

Dr. Vâncă a precizat că prin intermediul acestei intervenţii chirurgicale se reuşeşte pierderea până la 100% din excesul ponderal, îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii şi a stării generale de sănătate, recăpătarea încrederii în sine, precum şi ameliorarea, şi chiar vindecarea unor afecţiuni asociate obezităţii. Acestea sunt diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, dislipidemie (colesterol crescut), steatoză hepatică (ficat gras), dispnee (respiraţia grea), apnee de somn (oprirea respiraţiei în somn), suferinţe osteo-articulare, insuficienţă venoasă cronică, insuficienţă hormonală ovariană.

Specialistul este de părere că o evaluare preoperatorie complexă este vitală, înaintea intervenţiei chirurgicale, aceasta fiind efectuată cu două-trei zile de intervenţie. În acest timp, pacientul îşi va face un set de analize sanguine, examene de imagistică medicală, un consult cardiologic şi o ecografie cardiacă, un consult gastroenterologic, precum şi un consult diabet şi boli de nutriţie. În afară de acestea, mai este nevoie de un consult pneumologic şi spirometrie, un consult psihologic, un consult endocrinologic şi desigur, un consult chirurgical şi un control pre-anestezic.

„După efectuarea intervenţiei chirurgicale, medicii urmăresc rezultatele imediate ale vindecării chirurgicale şi ale scăderii în greutate, precum şi evoluţia ponderală şi a stării generale pe termen lung, pacientul fiind chemat la control la şapte zile post-operator, la 1, 3, 6, 12 luni postoperator, pentru corectarea eventualelor deficite nutriţionale”, a completat dr. Vâncă.

Medicul susţine că beneficiile acestei intervenţii efectuate pe cale laparoscopică, în cadrul unei spitalizări de 48 de ore, sunt extraordinare, cu efecte pe termen lung, iar imediat după operaţie, bolnavul nu are dureri prea mari. Totodată, efectuată pe cale laparoscopică, operaţia se vindecă mai repede şi se reduce perioada de convalescenţă. În plus, se obţine vindecarea fără cicatrici şi reintegrarea socio-profesională precoce, acestea numărându-se printre avantajele binecunoscute ale laparoscopiei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU