Sfatul medicului
248 accesări 09 Ianuarie 2019 0 comentarii

Moduri în care putem evita răceala

Să fim activi

Oamenii activi au mai multe șanse să prevină infecțiile respiratorii, să renunțe mai repede la fumat, să reducă consumul de alcool și să aibă o dietă sănătoasă.

Sportul și alimentația bună ne ajută să ne menținem în formă și să avem un sistem imunitar mai puternic, spune Peter Barlow, profesor de imunologie și infecție la Universitatea Napier din Edinburgh.

Să dormim suficient

Somnul este esențial pentru sănătate. Dacă nu ne odihnim suficient timp, pe termen lung, riscul să dezvoltăm afecțiuni ce ne pun în pericol sănătatea, precum diabetul sau boli cardiovasculare, este foarte mare. Aric Prather, profesor în psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, și echipa sa, au publicat un studiu în 2013 ce a dovedit importanța odihnei în lupta cu răceala. 164 de persoane au primit aparate de monitorizare a somnului și jurnale pentru documentare. Aceștia au fost expuși la un virus și închiși ulterior, în regim de carantină, în incinta unui hotel. Au fost luați în considerare factori precum vârsta, sexul, obiceiuri legate de fumat și alcool, iar specialiștii au ajuns la o concluzie. Persoanele care dorm în medie mai puțin de șase ore pe noapte au șanse de aproximativ patru ori mai mari să se îmbolnăvească decât cele care dorm mai mult de șapte ore.

Să ne spălăm pe mâini

Există aproximativ 160 de tipuri de viruși care pot cauza infecțiile virale din spatele răcelilor comune, spune Barlow. „Orice puteți face pentru a evita expunerea la virusul respectiv va reduce șansele de a răci” a adăugat acesta. Unul dintre cele 7 moduri în care putem evita răceala este să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun în mod frecvent, pentru a împiedica virușii să ajungă la nivelul nasului, ochilor sau a gurii. De asemenea, putem folosi un gel antibacterian.

Să stăm departe de copii

Un sfat mai puțin obișnuit al specialiștilor, nu-i așa? Totuși, aceștia spun că oamenii care au copii mici acasă sunt mai expuși la îmbolnăvire decât cei care nu au legătură cu copiii. Prof. Mieke van Driel, șefa departamentului de îngrijire primară și practici generale de la Universitatea din Queensland motivează acest lucru prin faptul că un copil răcește mai des, deoarece sistemul său imunitar este în continuă dezvoltare.

sursa: unica.ro

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.