Sfatul medicului
77 accesări 24 Mai 2021 0 comentarii

Monitorizați-vă cu atenție sănătatea! Unele boli grave sunt declanșate de simptome banale

Cu toate că par simptome banele, uneori, o durere de cap persistentă, o senzație permanentă de greață sau balonare ori o amețeală pot ascunde o serie de afecțiuni grave. Din fericire, dacă acestea sunt diagnosticate la timp, viața persoanei afectate poate fi salvată.

Sunt situații în care durerile de burtă pot fi acute, caz în care persoana în cauză se va prezenta la doctor, dar pot fi și surde, ușor de tolerat și puțin sesizabile, caz în care vor fi de cele mai multe ori ignorate. Nu de puține ori, însă, la originea lor se află probleme grave de sănătate. Așa se face că, atunci când durerile sunt foarte puternice se resimt la nivelul abdomenului superior și nu se calmează în nicio poziție, ar putea fi vorba de un ulcer perforat, sau mai grav de o criză de pancreatită.

Dacă sunt însoțite și de stare de greață și vomă, atunci situația este și mai gravă. Potrivit dr. Mariana Bolboacă, balonarea se manifestă prin senzația de presiune abdominală și dă un grad ridicat de disconfort. Dacă vă confruntați frecvent cu această senzație, mergeți la medic, întrucât poate ascunde de la cauze ușoare la foarte grave precum cancer ovarian, cancer intestinal sau infecții intestinale.

De cele mai multe ori, alunițele nu ridică probleme serioase, însă sub influența anumitor factori se pot modifica degenerând într-una dintre cele mai agresive forme de cancer cutanat: melanomul. De aceea, este foarte important să le acordați maximum de importanță, să le verificați frecvent aspectul și în cazul în care observați modificări, să vă adresați de urgență specialistului.

Astfel, dacă alunița începe să sângereze, vă provoacă prurit, vă doare, a crescut la suprafață sau în plan vertical, și-a schimbat culoarea, a devenit asimetrică, are margini neregulate sau supurează, cereți sfatul medicului. Mai trebuie precizat că, în general, cauzele durerilor de cap diferă de la un caz la altul. Ele însoțesc frecvent răcelile, sunt un simptom caracteristic al sinuzitei, un semn al oboselii oculare, al unui puseu brusc de hipertensiune. Specialiștii sunt de părere că există persoane la care foamea se resimte astfel, prin dureri de cap cauzate de hipoglicemie. Dacă nu dormiți bine sau dacă dormiți prea mult, este probabil ca durerile de cap să fie legate de durata nenaturală a somnului. Totodată, unele dureri de cap sunt cauzate de contraceptive, în cazul femeilor sau de schimbările hormonale din timpul ovulației și menstruației. Sunt, însă, situații când asemenea manifestări trebuie să vă îngrijoreze mai mult decât în alte condiții. Dacă durerile apar din senin, fără ca vreodată să vă fi confruntat cu așa ceva, vă trezesc din somn, își schimbă frecvența, intensitatea sau tipul, dacă sunt însoțite de înțepenirea gâtului, stări de vomă, dificultăți de vedere, amețeli, reducerea capacităților senzoriale, atunci se impune o consultație de specialitate.

De ce? Câteodată, o durere de cap poate ascunde o tumoră, poate indica faptul că ați suferit un atac cerebral, ați suferit o ruptură de nerv sau sunteți victima unei infecții de tipul meningitei. De asemenea, leșinul, pierderea chiar și pentru câteva secunde a stării de conștiență sau chiar amețelile severe, apariția bruscă a pauzelor de memorie de scurtă durată sau a problemelor de vorbire, vizuale constituie simptome alarmante, ce necesită urgent consult de specialitate. O cauză frecventă a acestor manifestări este accidentul vascular cerebral.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.