15 Iulie 2019
797 accesări
0 comentarii

Varicele reprezintă pentru cei mai mulți dintre pacienți o problemă cosmetică, însă acestea pot avea complicații serioase dacă nu se au în vedere tratamentele potrivite şi schimbări în stilul de viață.

Varicele, venele varicoase sau venele pânză de păianjen afectează unul din cinci adulți, cu o incidență mai ridicată în rândul femeilor cu vârsta de peste 50 de ani. Sunt vene proeminente, dilatate, inflamate şi de culoare albăstruie care apar la suprafața pielii, de regulă la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor şi a coapselor.

Varicele se dezvoltă la femei şi bărbați deopotrivă, însă reprezentatele sexului frumos sunt de regulă mai afectate, în mod special după vârsta menopauzei, specifică healthline.com.

Apariția varicelor denotă o afecțiune a sistemului circulator. Când valvele se deteriorează, sângele este „ridicat” cu dificultate, stagnează

şi determină creșterea în dimensiune a venelor şi dezvoltarea varicelor. Principalul declanșator al varicelor este moștenirea genetică. Valvele venelor se deteriorează mai repede din cauza scăderii producției de colagen, un factor ereditar care ţine de aspectele moștenite de la părinți. Este şi motivul pentru care varicele apar, de regulă, după împlinirea vârstei de 50 de ani, când producția de colagen încetinește. Varicele se dezvoltă şi din cauza unui stil de viață sedentar şi pot fi, totodată, o consecință a obezității. În același timp, ele apar şi la anumite categorii profesionale, precum asistente medicale sau chelneri, profesii care implică statul în picioare prelungit.

Opţiuni de tratament

Varicele se recunosc după aspect. Apar la nivelul picioarelor şi sunt proeminente, fiind ușor de observat la suprafața pielii. Sunt inflamate şi au o culoare purpurie, albastră. În unele cazuri, se inflamează şi zona din jurul lor, iar pielea este uscată şi întinsă. Alteori, apar zone vineții în jurul venelor proeminente.

Există mai multe opțiuni de tratament pentru varice, iar varianta aleasă depinde de starea pacientului şi de stadiul de evoluție a varicelor. Există atât metode non-invazive, cât şi metode chirurgicale, la care se recurge în cazuri mai grave. În prima fază, medicul poate recomanda medicamente care să sprijine circulația sângelui, precum şi purtarea de ciorapi de compresie sau ședințe de masaj periodice. Evitarea factorilor de risc este şi ea vitală în tratarea varicelor, mai ales în faza incipientă. Odată dezvoltate, varicele nu se vor vindeca niciodată fără tratament sau fără schimbări în stilul de viață. Netratate, ele pot duce la complicații.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU