Sănătate
358 accesări 04 Mai 2021 0 comentarii

Năutul poate înlocui cu succes carnea

Știați că năutul este un aliment care poate înlocui foarte bine carnea? Specialiștii spun că acesta este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 și B9, acid folic, mangan, proteine și minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru și zinc. Extrem de gustos și cu un conținut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. Studii recente arată că acesta protejează inima și reglează glicemia și că o dietă bogată în năut poate preveni bolile cardiace. Prin conținutul bogat de fibre, consumul de năut scade nivelul colesterolului rău din sânge, care duce la apariția bolilor cardiovasculare.

Cura cu năut este ideală pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece previne creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după masă, precizează doctorulzilei.ro. Boabele de năut se pot consuma fie ca atare, fie în salate. În cazul în care nu sunt deja preparate, ele trebuie lăsate, însă, în apă, să se înmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg și se usucă bine înainte de a le pregăti, la foc mic.

Cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut sunt cele arabe: humus sau falafel (piure de năut prăjit). În diferite colțuri ale lumii, făina de năut se folosește pentru produse de panificație: în Italia, se obțin din ea așa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, în India - Besan Puda, în timp ce în Iran și Afganistan făina de năut este folosită la prepararea biscuiților.

Totodată, năutul este ideal pentru îmbunătățirea digestiei, ajută intestinele să-și mărească volumul, prevenind în acest fel constipația și apariția altor afecțiuni mai grave, precum cancerul de colon. În plus, fierul din compoziția năutului oferă organismului energia de care are nevoie, iar magneziul ajută la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetinește procesul de îmbătrânire.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.