Sfatul medicului
1592 accesări 12 Octombrie 2022 0 comentarii

Nivelul crescut de feritină duce la oboseală și dureri abdominale

Dacă nu știați, feritina este una dintre proteinele implicate în metabolismul fierului, ea fiind responsabilă de stocarea acestuia în anumite celule ale corpului pentru ca, atunci când este necesar, să existe rezerve. Cert este că feritina ridicată în sânge poate arăta că ceva nu este în regulă în organism, situație care duce la oboseală, dureri abdominale și articulare, închiderea la culoare a pielii. Potrivit csid.ro, cea mai mare parte a feritinei se găsește în ficat, dar o parte circulă în sânge. Ca urmare, atunci când măsurați cantitatea de feritină din sânge, puteți estima și concentrația de fier, care este esențial pentru ca hemoglobina din globulele roșii să se lege de oxigen și să-l transporte în toate celulele.

Deci, altfel spus, un nivel crescut al acestei proteine înseamnă că nivelul de fier este ridicat. Această situație are cauze multiple, cum ar fi, de exemplu, o leziune hepatică. Alte cauze obișnuite sunt: consumul de alcool frecvent sau excesiv, diferite procese inflamatorii. Cele din urmă pot apărea în numeroase boli, cum ar fi cancerul. Întrucât anemia este o deficiență de fier, organismul încearcă să o compenseze prin creșterea cantității de feritină circulantă. Totodată, nu trebuie să uitați nici că nivelul ridicat al feritinei depinde și de factorii genetici. De fapt, există o boală ereditară, numită hemocromatoză, care constă în acumularea excesivă de fier. În astfel de cazuri, pacienții sunt asimptomatici la început, dar în timp pot apărea anumite probleme. În primul rând, ei sunt adesea obosiți, slăbiți și au dureri abdominale sau articulare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.