Sfatul medicului
282 accesări 10 Iunie 2019 0 comentarii

Nu lăsaţi transpiraţia abundentă să vă afecteze încrederea în sine!

Foarte multe persoane au probleme cu transpiraţia, dar, atunci când aceasta este excesivă, este nevoie de un control medical.

Transpiraţia excesivă sau hiperhidroza are loc în momentul în care mecanismul de răcire a organismului este atât de exagerat, încât poate produce chiar şi de patru-cinci ori mai multă sudoare decât ar fi normal. Totuşi, având în vedere că fiecare organism are necesităţile sale individuale, medicii susţin că nu pot stabili o limită cantitativă exactă la care să se poată raporta atunci când stabilesc diagnosticul de hiperhidroză.

Potrivit dr. Marioara Axinciuc, medic primar dermato-venerice, transpiraţia este un fenomen normal, prin care organismul uman îşi reglează temperatura (termoreglarea) şi cu ajutorul căreia o parte din toxine se elimină prin piele.

„Transpirăm mai intens în zonele în care există o densitate mai mare a glandelor sudoripare: axile, palme şi tălpi. Transpiraţia excesivă se manifestă cu precădere în sezonul cald, dar la unele persoane poate fi prezentă pe tot parcursul anului. Aceasta afectează frecvent axilele, palmele şi tălpile, faţa şi toracele (hipersudoraţie localizată), însă vara este prezentă, la anumite persoane, şi pe suprafaţa întregului corp (generalizată). De altfel, este o afecţiune incomodă, întâlnită la aproape 3% din populaţia planetei. Persoanele afectate se confruntă adeseori cu situaţii stânjenitoare şi anxietate din cauza transpiraţiei în exces şi le poate determina scăderea încrederii de sine, lipsa de socializare”, a explicat specialistul.

Starea de stres, anxietatea, emoţiile puternice, efortul fizic susţinut pot fi cauze ale unei transpiraţii abundente. De asemenea, pot fi acuzate de acest fenomen episoadele febrile, consumul de cofeină, nicotină, alcool sau al anumitor medicamente, dar şi obezitatea.

În acelaşi timp, pot fi amintite unele afecţiuni, cum ar fi tulburările metabolice (diabet), endocrinologice (afecţiuni tiroidiene). Nu în ultimul rând, această transpiraţie poate prevesti infarctul miocardic sau unele forme de cancer, cum sunt limfoamele.

Ce se recomandă

Pentru a pune diagnosticul de hiperhidroză, se fac o anamneză riguroasă şi un examen clinic, pentru a identifica situaţiile care provoacă transpiraţia în exces, zonele unde se manifestă, dar şi investigaţiile de laborator sau consulturi interdisciplinare (endocrinologie, psihiatrie).

Ca măsuri profilactice, se recomandă menţinerea unei igiene corporale riguroase, prin spălarea în fiecare zi a corpului, cu apă şi săpun, fiind de preferat săpunurile antibacteriene, în cazul în care hiperhidroza este însoţită şi de afecţiuni micotice sau, în restul cazurilor, săpunuri cu glicerină.

Totodată, este indicat să recurgeţi la aplicarea deodorantelor antiperspirante fără alcool, în zona axilară, sau folosirea unor unguente cu compoziţia pe bază de sulfat de zinc sau a pudrei de talc.

Dr. Axinciuc spune că foarte bine ar fi să încercaţi să evitaţi stresul sau oboseala, dar mai ales să purtaţi încălţăminte şi îmbrăcăminte lejeră, din materiale naturale, care vor asigura o ventilare normală a tegumentelor şi care nu sunt iritante. De asemenea, este recomandat să evitaţi alimentele picante, cofeina şi alcoolul, ceapa sau usturoiul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.