19 Ianuarie 2021
980 accesări
0 comentarii

Cercetătorii au descoperit că aproximativ două treimi dintre părinţi îşi îndeamnă copiii să mănânce tot ce le-au pus în farfurie. Studiul a scos la iveală că părinţii au tendinţa de a controla comportamentul copiilor legat de mâncare, unii cerându-le să termine tot din farfurie şi alţii îndrumându-i să mănânce mai puţin. „Este o prostie să forţezi un copil să mănânce tot sau ceva ce nu-i place. La vârstele la care au pofte, este foarte important să nu le interzicem, ci să le explicăm. Dacă vrem să mănânce spanac şi nu-i place nu trebuie să-l îndopăm cu spanac sau să-l forţăm să mănânce tot din farfurie”, este de părere nutriţionistul Gheorghe Mencinicopschi.

Specialistul consideră că impunerea unui comportament restrictiv avea loc în familii unde copiii erau supraponderali sau obezi, în timp ce copiii care nu aveau probleme legate de greutate erau îndemnaţi de părinţi să nu lase nimic în farfurie.

„Am fost surprinsă de comportamentul unora dintre părinţi care le cereau copiilor să mănânce tot din farfurie. Era altceva în anii `50 când copiii erau puşi să termine tot din farfurii. De atunci, porţiile au devenit mai mari şi dacă îţi încurajezi copiii să se bazeze pe indicatorii din mediu şi să mănânce cât şi când li se oferă, atunci ei îşi vor pierde capacitatea de a se baza pe indiciile interne care le spun dacă le este sau nu foame”, au explicat coordonatorii studiului. Rezultatele acestuia au arătat că majoritatea copiilor care erau îndemnaţi să mănânce tot din farfurie nu aveau probleme legate de greutate, însă sfatul părinţilor le-a rămas întipărit în memorie, având un impact negativ asupra lor ceva mai târziu în viaţă şi predispunându-i la obezitate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU