19 Aprilie 2018
867 accesări
0 comentarii

Trecerea anilor îşi pune amprenta asupra fiecăruia dintre noi şi de multe ori bătrâneţea aduce cu ea şi o mulţime de boli.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, bătrâneţea presupune de cele mai multe ori pierderea rolului marital şi profesional, acestea nefiind înlocuite cu alte preocupări de aceeaşi importanţă. Din această cauză, vârstnicul se confruntă cu o lipsă de atitudini specifice care să-i ghideze comportamentul şi cu lipsa unor grupuri cu care să se identifice. Nemaiavând cu cine să se identifice, se orientează spre exterior încercând să găsească puncte de reper-certitudini, transformându-se astfel într-o persoană dependentă de sursele externe de etichetare.

„După ce a suferit schimbări drastice în viaţa sa personală, bătrânul se îndreaptă spre cei mai tineri pentru a obţine indicaţii despre cum ar trebui să reacţioneze. Însă, chiar faptul că apelează la ceilalţi pentru ajutor este interpretat ca fiind un semn sigur al declinului capacităţilor sale. În acest mod, etichetările exterioare îi sunt cel mai adesea defavorabile bătrânului, pentru că este văzut ca o persoană dependentă, incompetentă, demodată şi uneori chiar fără valoare. Fiind permanent supus acestor etichete, individul adoptă treptat şi involuntar rolul desemnat de ele, însuşindu-şi comportamente adecvate acestora şi abandonând atitudinile şi conduitele neconcordante cu acest nou rol. Ajunge astfel să se identifice cu aceste definiţii sociale stereotipe care, de cele mai multe ori, nu au o bază reală”, au precizat aceştia.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU