07 Iunie 2019
438 accesări
0 comentarii

Diabetul a ajuns să facă ravagii în ziua de azi, boala fiind întâlnită nu doar în rândul adulţilor, ci şi la copii. Afecţiunea se caracterizează prin creşterea valorii de glicemie în sânge, dar este o boală mult mai complexă care cuprinde cel puţin două căi patogenice.

Prima dintre acestea se referă la scăderea secreţiei de insulină la nivel pancreatic, iar cea de-a doua se referă la rezistenţa periferică crescută la insulină, ceea ce determină organismul să funcţioneze mai încet, în ceea ce priveşte preluarea glucozei şi metabolizarea acesteia.

Potrivit dr. Ecaterina Amza, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie, diabetul zaharat de tip 1 este o afecţiune zgomotoasă, care se manifestă cu foame, scădere ponderală, oboseală. Mai grav este că, de cele mai multe ori, pacientul ajunge să fie diagnosticat în maximum 14 zile de la declanşarea simptomelor.

„Declanşarea diabetului de tip 1 este accentuată de factori infecţioşi, de stres şi este o adevărată tragedie în rândul familiei care are un copilaş cu diabet de tip 1 declanşat, dar treptat, cu ajutorul echipei medicale, familia şi pacientul ajung să controleze această boală. Din păcate, diabetul de tip 1 se poate declanşa din prima zi de viaţă. Incidenţa diabetului de tip 2 la copil este, în schimb, din ce în ce mai mare la noi în ţară şi în multe ţări civilizate. Boala apare din cauza stilului de viaţă neadecvat, datorită consumului de alimente procesate, scăderea consumului de fructe, legume proaspete şi creşterea incidenţei sedentarismului. În prezent, trei din zece copii de la noi din ţară sunt supraponderali sau obezi, 8% din ei având obezitate. Dintre aceştia, mulţi devin diabetici de tip 2 de la vârstă mică. De aceea, trebuie controlată glicemia, eventual hemoglobina glicată la un copil supraponderal peste opt ani”, a explicat medicul.

Atenţie la kilogramele în plus!

Dr. Amza spune că, atunci când ne aflăm în faţa unui copil supraponderal, mai ales dacă cel mic are factori de risc declanşator, adică diabet gestaţional al mamei sau rude de gradul I sau gradul II, părinţi, bunici cu diabet zaharat de tip 2, el este mai predispus la a face această boală. Desigur, cauzele obezităţii sunt complexe şi ţin, în primul rând, şi de educaţia din familie şi educaţia de la şcoală, educaţia alimentară.

Nu trebuie uitate nici cauzele psihologice, pentru că sunt părinţi care greşesc foarte mult în educaţia copiilor, recompensându-i cu dulciuri atunci când au luat o notă mare la şcoală sau când au făcut un lucru bun, în general.

„Acest lucru este un comportament păgubos în timp şi nu este bine să recurgem la el. De asemenea, sunt mulţi părinţi care îşi aduc copilaşii la control să slăbească, dar ei înşişi sunt supraponderali sau obezi. Eu zic să fim atenţi, în primul rând, la stilul nostru de viaţă, la mâncarea pe care o servim în familie şi după aceea să avem pretenţii de la copilaşi, să fie normoponderali. Un diabet declanşat devreme în timpul copilăriei sau adolescenţei reprezintă o adevărată dramă pentru toată viaţa pentru individ. Să nu uităm că diabetul zaharat, odată declanşat, semnifică un risc de patru ori mai mare de boli cardiovasculare şi infarct de miocard şi aceşti pacienţi trebuie să stea toată viaţa cu sabia lui Damocles deasupra capului. Tocmai de aceea, este esenţial ca pacienţii să slăbească, iar copiii să facă mai multă activitate fizică, să se joace mai mult, să practice un sport, pentru a preveni acumularea de grăsime şi declanşarea diabetului zaharat”, a completat specialistul.

Diabetul de tip 2 este silenţios

Medicul a mai spus că, dacă în diabetul de tip 1 simptomatologia este zgomotoasă şi apare în 7-10 zile, în cazul diabetului zaharat de tip 2 simptomele sunt mult atenuate. De regulă, pacientul este mai obosit, mai apatic, dar acestea nu sunt întotdeauna simptome care să atragă atenţia.

Din păcate, foarte des, declanşarea diabetului de tip 2 o aflăm la apariţia altor complicaţii, când pacientul face deja un infarct de miocard, când capătă deja o arteriopatie cu gangrenă, când deja sunt probleme oculare de retinopatie diabetică etc.

„Ca urmare, este important ca verificarea glicemiei şi eventual a hemoglobinei glicate să facă parte din controalele periodice, pentru a putea vedea dacă este sau nu declanşat diabetul zaharat, mai ales la un pacient cu risc. Deci, menţinerea unei greutăţi normale scade foarte mult riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2”, a adăugat dr. Amza.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU