15 Februarie 2019
680 accesări
0 comentarii

Otita este una dintre afecţiunile cu care copiii se confruntă cel mai des şi care apare la urechea medie, respectiv spaţiul din spatele timpanului. De cele mai multe ori, otita acută are un debut rapid, dar nu durează mult, afecţiunea ducând la acumularea de lichid în ureche, infecţie, timpan inflamat şi dureros sau chiar un timpan perforat. Desigur, există situaţii în care apar scurgeri de puroi şi chiar febră.

Potrivit dr. Cristina Bădăluţă, medic specialist ORL, o infecţie cronică a urechii poate fi mai dăunătoare decât o infecţie acută, pentru că efectele acesteia sunt prelungite sau repetate, putând cauza daune permanente ale urechii. Cu toate acestea, simptomele infecţiei cronice sunt mai puţin severe, astfel încât boala poate rămâne neobservată şi netratată pentru o perioadă îndelungată.

Cauzele acestei afecţiuni sunt multiple: disfuncţia trompei lui Eustache, sinuzite, bacterii, alergii, viroze respiratorii superioare, alte boli infecţioase şi contagioase. În cazul copiilor de vârstă foarte mică, ei sunt mai predispuşi, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat. În aceeaşi categorie intră şi copilaşii care mănâncă lapte din biberon şi nu sunt alăptaţi la sân, nici aceştia nu beneficiază de anticorpii mamei şi sunt mai sensibili, mai expuşi. Pe de altă parte, poziţia copilului atunci când este alăptat la sân este mai bună, în ceea ce priveşte modul de funcţionare a tubului lui Eustachio. Astfel, chiar dacă bebeluşul este hrănit cu biberonul, este mai bine să fie ţinut în braţe, cu corpul uşor ridicat.

Bineînţeles, trebuie luate în calcul şi condiţiile nefavorabile de mediu, cum ar fi curentul, umezeala, frigul sau aerul poluat cu fum de ţigară, acestea pot reprezenta o altă cauză. Din cauza otitei şi a durerii pe care o simte, copilul poate fi mai nervos, agitat, nu are poftă de mâncare, se trage des de urechi, iar uneori poate avea probleme cu somnul.

„Spre exemplu, otita la bebeluşi poate fi însoţită de vărsături, diaree sau febră. Aceste simptome sunt adesea asociate cu semne ale unei infecţii respiratorii superioare, cum ar fi nasul înfundat sau tuse. Acumularea de puroi în urechea medie provoacă durere şi amortizează vibraţiile timpanului, deci se poate ca otita să afecteze şi calitatea auzului. Drept urmare, părinţii trebuie să fie atenţi la aceste simptome, deoarece o infecţie severă poate provoca perforarea sau ruperea timpanului, iar puroiul se scurge direct în canalul urechii. Partea bună a lucrurilor este că timpanul perforat se vindecă, dar există şi cazuri în care intervin daune permanente ale urechii”, a explicat medicul.

XXX

Aşadar, dacă observaţi că micuţul dumneavoastră are o infecţie la ureche, nu staţi acasă, mergeţi imediat la medic. Ca sfat, pentru că cel mic se sperie, de obicei, de un astfel de control, ţineţi-l pe genunchi, cu braţele peste corpul şi mâinile lui, în timp ce medicul se uită în interiorul urechii.

De asemenea, înainte de a merge la doctor, curăţaţi-i bine urechile, astfel încât medicul să poată vedea mai bine în interior. După examinare, medicul vă poate spune dacă este vorba despre o infecţie şi în ce stadiu este aceasta. Dacă medicul consideră că infecţia este cauzată de o bacterie, atunci pot fi prescrise antibiotice. Medicamentele pot fi necesare chiar şi pentru o perioadă mai lungă de timp, sub formă de comprimate sau sub formă de picături pentru ureche.

După ce scăpaţi de problemă, încercaţi să-i păstraţi urechile curate celui mic şi uscate, tocmai pentru a preveni reinfectarea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU