09 Februarie 2016
5032 accesări
0 comentarii

Îngrăşarea excesivă a părului poate fi mai mult decât o problemă estetică. Neglijată, aceasta poate duce la apariţia mătreţii şi căderea părului. Fie că este o problemă generată de un stil de viaţă nesănătos, fie de utilizarea anumitor produse cosmetice, părul gras este o afecţiune cutanată a scalpului ce trebuie tratată corespunzător.

De ce ni se îngraşă părul
Îngrăşarea rapidă a părului este pusă pe seama excesului de sebum care are loc atunci când glandele sebacee produc prea multe uleiuri naturale protectoare.

„Cauza principală a excesului de sebum este hiperactivitatea glandelor sebacee, care produc mai mult sebum decât este normal. La fel ca în cazul celorlalte afecţiuni cutanate, producţia excesivă de sebum este cauzată de un dezechilibru fiziologic, de regulă de ordin hormonal”, declară dr. Alexandra Popa, director general al Centrului Iowemed Alderma.

Potrivit specialistului, „sebumul este o substanţă constituită din trigliceride, monoesteri de ceară, celule moarte şi metaboliţi ai celulelor care produc grăsimi”. Rolul sebumului este de a menţine pielea şi părul sănătoase şi nu are miros decât în contact cu bacteriile.„Atunci când este secretat în exces prin foliculii de păr produce afecţiunea cutanată numită seboree”, declară medicul dermatolog.

Alţi factori care pot determina pielea să producă prea mult sebum sunt dezechilibrele hormonale, dieta necorespunzătoare, umiditatea excesivă, temperaturile ridicate, anumite produse cosmetice, pilulele anticoncepţionale sau sarcina.

Semnele clare ale unei probleme dermatologice
Tuturor ni se îngraşă părul la un moment dat, însă ne putem da seama că ne confruntăm cu o problemă, având în vedere anumite simptome. „La nivelul scalpului, secreţia excesivă de sebum este recunoscută în funcţie de aspectul podoabei capilare, când părul se îngraşă în a doua sau a treia zi de la şamponare. Acesta este un semn de seboree. Se poate vorbi şi despre hiperseboree, când părul devine uleios încă din prima zi după spălarea părului”, precizează dr. Alexandra Popa.

În primă fază, sebumul excesiv face ca părul să fie mai greu şi mai dificil de pieptănat. Medicul atrage atenţia că, în cazul în care problema este accentuată, poate să apară mătreaţa uleioasă, care aderă la sebumul de pe scalp şi favorizează dezvoltarea bacteriilor şi a mâncărimilor.

„În hiperseboree, este posibil să apară şi căderea părului. Dacă aveţi o predispoziţie către această problemă, cantitatea mare de sebum secretată de foliculi poate să contribuie masiv la rărirea podoabei capilare. Întrucât substanţa uleioasă stagnează în stratul superficial al scalpului, în loc să fie evacuată în mediul exterior, foliculii de păr ajung să fie obturaţi, tocmai în regiunea în care sunt localizate celulele de reproducere”, explică dermatologul.

În plus, toxinele şi impurităţile care se cumulează la acest nivel împiedică circulaţia normală a fluxului sanguin, ceea ce determină rădăcinile să producă fire de păr mai subţiri şi mai fragile.

Cum putem ajuta părul predispus la îngrăşare excesivă
Primul pas în rezolvarea problemei părului gras este nutriţia corespunzătoare, precum şi hidratarea suficientă. Trebuie să utilizaţi produse adecvate tipului de păr, dar care să nu usuce scalpul excesiv, iar când vă şamponaţi părul, evitaţi masajul viguros al scalpului, apa fierbinte şi clătitul insuficient. Toţi aceşti factori stimulează intens glandele sebacee şi conduc la secreţia unei cantităţi şi mai mari de sebum.

„Pentru persoanele care au probleme cu părul şi tenul gras, recomandăm un consult la medicul dermatolog pentru alegerea produselor adecvate. În centrul nostru, ozonoterapia pentru pielea scal-pului are efect de revitalizare intensă a pielii scalpului şi un profund efect de dezinfectare care va combate mătreaţa. Este singura terapie care dezinfectează, hrăneşte şi nu usucă scalpul excesiv, dând părului strălucirea de care are nevoie, încurajând totodată regenerarea bulbului firului de păr. Alte terapii recomandate sunt reflexoterapia - prin reglarea dezechilibrelor energetice ale corpului - masajul scalpului şi terapia PRP”, declară specialistul Centrului Iowemed Alderma.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir