Dietă şi frumusețe
1854 accesări 17 Februarie 2017 0 comentarii

Nu neglijaţi sănătatea picioarelor! Cum alegem încălţămintea potrivită

Multe persoane, mai ales doamnele, aleg să poarte articole de încălţăminte care să impresioneze, în detrimentul confortului şi sănătăţii picioarelor. Medicii specialişti ne avertizează că, dacă alegem să purtăm pantofi neadecvaţi, putem suferi dureri, infecţii şi chiar afecţiuni mult mai grave ale membrelor inferioare şi nu numai, deoarece încălţămintea nepotrivită poate afecta chiar şi coloana vertebrală.
Toţi ne-am confruntat, măcar o dată în viaţă, cu dureri de picioare, călcâie sau degete. În termeni medicali, aceste dureri se numesc talalgii (durerile de călcâi) şi plantalgii (durerile de picior). Dintre cauzele de apariţie ale acestor dureri, putem enumera traumatismele, malformaţiile (picior varus/valgus etc.), până la încălţămintea purtată zi de zi.
„În cazul piciorului malformat, este foarte important să ne adresăm unui specialist în podologie (ştiinţa care studiază anatomia funcţională şi biomecanica piciorului), fie că este vorba de un chirurg ortoped sau medic de reabilitare medicală, deoarece o malformaţie la nivelul piciorului va atrage după sine modificări de statică şi dinamică la nivelul întregului lanţ kinetic (genunchi, şold, bazin, coloană vertebrală). Aceste modificări au loc deoarece planta (piciorul) este aşa-numită articulaţie portantă, adică articulaţie care la fiecare pas trebuie să susţină, în mod eficient, greutatea întregului corp. Dacă articulaţiile de la nivelul plantei nu sunt în poziţie anatomică, normală, vor apărea dureri în timpul mersului, nu neapărat la nivelul piciorului (cel mai frecvent la nivelul genunchilor), consum energetic crescut, cu apariţia crampelor musculare sau chiar a fenomenelor anaerobiotice (tip febră musculară)”, explică dr. Liliana Vlădăreanu, specialist recuperare în cadrul Centrului medical Fiziozone.
Specialistul în podologie poate descoperi, în urma consultului, cauza reală a patologiei şi va acţiona în consecinţă asupra ei, şi nu asupra efectelor mai sus menţionate, care vor dispărea de la sine odată cu corectarea malformaţiei de picior.

Dureri cauzate de încălţăminte
Medicul specialist menţionează că, în cazul durerilor determinate de încălţăminte, lucrurile sunt, cel puţin în teorie, mai simple, deoarece, prin achiziţionarea unei perechi de încălţări de calitate şi fără a suferi de vreo malformaţie de picior, durerea ar trebui să dispară de la sine.
„Un pantof de calitate trebuie să îndeplinească neapărat următoarele criterii: să aibă talpa flexibilă, astfel încât vârful să poată fi dus către călcâi, fără a depune efort; să aibă lungimea adecvată pentru persoana care o va folosi (să fie numărul corect), lucru care se determină cu ajutorul unor aparate speciale; să fie adaptată activităţii pe care o desfăşoară cel ce o poartă (tip adidas, pentru sport, de exemplu); să aibă branţurile detaşabile, pentru a putea fi igienizate corespunzător sau acestea să aibă proprietăţi antimicro-biene şi, nu în ultimul rând, să nu provoace durere, deloc”, subliniază medicul specialist.
Aşadar, în procurarea articolelor de încălţăminte, nu trebuie luat în considerare doar aspectul ori preţul, ci şi comoditatea şi calitatea, deoarece forma anatomică a picioarelor trebuie respectată, pentru a nu suferi mai târziu.
Pentru persoanele care prezintă malformaţii ale piciorului (platfus, monturi etc.), este indicată încălţămintea special concepută, pentru astfel de probleme de sănătate, alături de un tratament specific.
Încălţămintea cu tocuri foarte înalte poate duce la o curbură patologică a coloanei vertebrale, lombare, care, în timp, poate duce şi la alte complicaţii intervertebrale. Totodată, tocurile înalte suprasolicită articulaţiile genunchilor şi a labei piciorului. Acestea fiind spuse, aveţi toate motivele să alegeţi o încălţăminte comodă, cu talpa flexibilă, din materiale naturale, care să vă menţină starea de sănătate.

v v v
Pentru detalii, programări, consultaţii şi consiliere, apelaţi numărul de telefon al Centrului medical Fiziozone, 0341.999.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.