Sfatul medicului
92 accesări 21 Martie 2023 0 comentarii

Nu produce simptome clare, dar afectează puternic plămânii

Unii oameni suferă de atelectazie, o tulburare în care o parte a plămânului este lipsită de aer și cedează. În general, afecțiunea implică întregul plămân sau doar o parte (un lob) și apare ca urmare a obstrucționării căilor respiratorii sau a presiunii asupra părții externe a plămânului. Prin urmare, alveolele se dezumflă sau se umplu cu lichid. Aceasta este o complicație frecventă atunci când vine vorba de anumite probleme respiratorii. De exemplu, poate apărea la pacienții cu fibroză chistică, tumori la plămâni, operații toracice etc. De fapt, poate apărea și atunci când o persoană inhalează un obiect străin. Cei care experimentează atelectazia pot avea dificultăți de respirație. Potrivit specialiștilor, boala se referă la o scădere a cantității de aer cu o pierdere de volum a plămânului afectat, în timp ce pneumotoraxul este prezența aerului în pleură.

Se pare că atelectazia nu produce simptome clare. De fapt, atunci când afectează doar o parte a plămânului sau se dezvoltă lent, simptomele pot fi imperceptibile. Pe de altă parte, dacă afectează un număr mare de alveole, atunci simptomele pot fi foarte grave. Același lucru este valabil și atunci când tulburarea se dezvoltă rapid. Dintre simptome menționăm următoarele: respirație dificilă, respirație agitată sau superficială, tuse, respirație șuierătoare. La acestea se adaugă durerea toracică, ce apare mai ales atunci când cauza tulburării este trauma sau pneumonia, dar și tahicardia sau hipotensiunea. În primul rând, atelectazia poate fi cauzată de o obstrucție a tuburilor bronșice ale bronhiolelor, dar poate apărea și ca urmare a presiunii asupra părții externe a plămânului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.