Fertilitate
483 accesări 28 Februarie 2021 0 comentarii

Nu sunteți pregătiți pentru a avea un copil? Alegeți contracepția potrivită!

Foarte multe cupluri își doresc copii, dar sunt și perechi care amână sarcina până când partenerii sunt pregătiți. În aceste situații, medicul este cel care trebuie să prescrie anticoncepționalele, astfel încât să ia în considerare și situațiile în care nu este potrivită utilizarea unei sau altei metode de contracepție.

Potrivit specialiștilor Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, alegerea contraceptivelor orale poate depinde de o serie de factori: simptomele din timpul menstruației, sănătatea cardiovasculară, bolile cronice. Totodată, trebuie ținut cont că anumite medicamente ar putea reduce din eficacitatea anticoncepționalelor. În acest caz, este recomandat să vorbiți cu medicul despre combinarea contraceptivelor cu alte medicamente, suplimente alimentare sau produse naturiste.

„Administrarea de anticoncepționale pornește de la o discuție cu medicul ginecolog sau cu un specialist în planificare familială. De regulă, se recomandă anticoncepționalele combinate și, în cazuri rare, variantele monohormonale. În acest context, este bine de știut că există folii care acoperă cicluri menstruale de 21 de zile, de 24 de zile sau de 28 de zile. Unele anticoncepționale vin și cu regimuri mai extinse, motiv pentru care este recomandat să se solicite părerea unui specialist, mai ales în situațiile când ciclul menstrual nu este regulat (la 28 de zile). Apoi, trebuie să luați câte o pastilă în fiecare zi, în jurul aceleiași ore”, au explicat medicii.

În general, puteți începe să luați pilula contraceptivă în orice moment al ciclului menstrual. Există mențiuni speciale dacă abia ați născut, ați avut un avort sau ați pierdut sarcina, dar aceste lucruri variază de la caz la caz și le puteți afla de la ginecolog.

Totuși, există situații în care anticoncepționalele pot fi administrate, însă atrag după sine un risc mai mare de complicații sau intensificarea simptomelor. Aici intră: litiaza biliară, fibromul uterin, afecțiunile renale, afecțiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, alăptarea și depresia severă.

Mai trebuie adăugat că anticoncepționalele au multe efecte benefice. Astfel, pe lângă cel contraceptiv, reprezintă tratamentul unor afecțiuni cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza. Alte beneficii constau în faptul că ameliorează dismenoreea (durerile din timpul menstruației), ameliorează sângerările excesive din timpul menstruației. Totodată, pilulele au efecte cosmetice, prin diminuarea acneei, seboreei, hirsutismului și scad riscul de cancer ovarian, endometrial, colorectal etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.