19 Decembrie 2019
1988 accesări
0 comentarii

Pentru că încă ne aflăm în Postul Crăciunului, trebuie să știți că toate produsele de carne la care ați renunțat reprezintă principalul aport de proteine pentru organism. Ca urmare, atunci când ținem post, trebuie să păstrăm proporția corectă între principiile nutritive și să consumăm produse vegetale bogate în proteine, așa cum sunt leguminoasele (fasole, linte , mazăre, năut, soia), nuciferele și semințele.

De asemenea, pentru a substitui grăsimile animale putem apela la măsline, avocado, nuci, alune, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, palmier sau cocos.

„Dieta în perioada postului este bogată în fibre, iar acestea provin din fructe, legume și cereale. Astfel, persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot acuza o exacerbare a simptomelor de tipul balonării, crampelor abdominale, scaunelor diareice în perioada de post, iar asta din cauza fermentației intestinale a fibrelor din dietă. Acesta este şi motivul pentru care postul este recomandat numai persoanelor fără probleme semnificative de sănătate. Cei care se cunosc că au diferite boli cronice, care impun o dietă restrictivă, nu pot tolera restricțiile alimentare suplimentare, aşa că este mai bine că renunţe la post”, a subliniat dr. Elena Ghiţă, medic de familie.

Totodată, persoanele cu boală de reflux gastroesofagian trebuie să evite alimentele condimentate, iuți sau acre, băuturile carbogazoase și mesele copioase.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU