22 Noiembrie 2021
277 accesări
0 comentarii

În lumea aceasta există oameni care sunt, pur și simplu, obsedați să aibă dinții albi, impecabili, fără nici o urmă de pată. Această obsesie poartă denumirea de bleachorexie. De ce apare? Pentru că tot mai mulți oameni vor să aibă un zâmbet frumos. De fapt, susțin unii medici, a avea dinți albi și drepți este o adevărată problemă estetică în zilele noastre.

Cum spuneam, bleachorexia este obsesia pentru dinții mai albi. Mai grav este că persoanele cu această problemă au senzația că dinții lor sunt prea pătați și, prin urmare, simt nevoia să-i albească des, chiar dacă acest lucru nu este necesar. Practic, această modificare este psihologică și există o apreciere subiectivă a aspectului dinților. În primul rând, percepția negativă afectează profund stima de sine. Cu toate acestea, prejudiciul nu este doar mintal și afectează și structurile orale. Potrivit dr. Camelia Arnăutu, persoanele cu această problemă tind să-și înălbească frecvent dinții. Uneori, ele recurg la metode tradiționale și utilizează excesiv agenți de înălbire fără supravegherea medicilor stomatologi.

Toate aceste persoane trebuie să ştie că petele dinților apar din diverse motive şi, deseori, sunt rezultatul utilizării unor antibiotice, al expunerii la anumite substanțe sau al problemelor apărute la formarea dinților. Acestea sunt, de asemenea, cauzate de traume sau infecții și sunt greu de îndepărtat. Cu toate acestea, majoritatea petelor dentare apar din cauza pigmentărilor produse de ceea ce persoana respectivă mănâncă și bea. În acelaşi timp, alimentele și băuturile colorate pot păta dinții: cafeaua, ceaiul, vinul, afinele, sosul de roșii etc. De asemenea, fumatul provoacă îngălbenirea dinților. Cert este că persoanele cu bleachorexie nu sunt niciodată mulțumite de aspectul dinților. Mai mult, îi percep ca fiind pătați și întunecați și sunt nemulțumiți de rezultatele tratamentelor de albire. Aşa că, pentru a fi pe deplin satisfăcuţi, le repetă des, uneori la medic, dar de cele mai multe ori acasă. Din păcate, oamenii pot folosi substanțe de albire, acide sau abrazive, fără să-și dea seama de riscuri. Utilizarea repetată sau îndelungată a substanțelor acide și abrazive distruge, însă, țesuturile dinților. De exemplu, utilizarea de peroxid de hidrogen, bicarbonat de sodiu, lămâie, fructe acide și cărbune activ poate deteriora foarte mult smalțul, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că dinții și țesuturile gurii supuse excesiv la acțiunea substanțelor de albire pot produce unele dintre aceste simptome: iritarea gingiilor și gingivită, hipersensibilitate dentară, demineralizarea smalțului, modificări ale gustului şi chiar pierderea dinților. Ca urmare, se recomandă respectarea duratei dintre tratamente, deoarece produsele utilizate în acest scop sunt agresive cu țesuturile orale. Astfel, utilizarea lor în mod repetat dăunează cavității bucale.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU