13 Iunie 2018
2646 accesări
0 comentarii

Veste bună pentru bolnavi. Foarte curând, ei nu vor mai fi nevoiţi să meargă la cabinetele private pentru a-şi face investigaţia numită electromiografie (EMG), ci se vor putea prezenta şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

„La acest moment, nu avem decât două aparate de acest gen, unul în Constanţa şi altul în Mangalia. Până acum, era destul de greu de făcut această investigaţie, iar foarte mulţi bolnavi plecau chiar la Bucureşti s-o facă. Aparatul ajută la depistarea unor boli care afectează sistemul nervos periferic, cu compresiune pe rădăcinile nervoase sau afectate prin diverse boli de sistem, cum ar fi infecţii, boli ale vaselor etc. Până acum, spitalul nu a avut aşa ceva. De-a lungul timpului, am tot făcut referate, dar nu s-a putut achiziţiona un astfel de aparat. Anul acesta, însă, ni s-a promis că aparatul va fi achiziţionat”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ildiko Toldişan, medic specialist neurolog.

Potrivit acesteia, EMG-ul este o procedură care evaluează, practic, funcţia nervilor şi a muşchilor. Altfel spus, acest examen este indispensabil în stabilirea unui diagnostic exact în patologia sistemului nervos periferic.

Examenul electromiografic este compus din două părţi, dar în situaţii speciale, medicul poate opta doar pentru una dintre acestea. Oricum, ambele părţi ale testului sunt bine tolerate de majoritatea pacienţilor, deşi produc disconfort şi nu au riscuri semnificative pentru starea de sănătate ulterioară.

Ca urmare, prima parte a procedurii este studiul conducerii nervoase, adică electroneurografia şi presupune stimularea nervilor în diferite puncte pe traseul lor, printr-o mică descărcare electrică. Apoi, medicul va aplica pe piele mici electrozi pentru înregistrare, de obicei la nivelul mâinii şi piciorului şi va aplica un mic şoc electric pe piele, în altă zonă a membrului la care se face înregistrarea. Senzaţia pe care o va percepe bolnavul poate fi sau nu dureroasă. Totuşi, pentru că fiecare membru are mai mulţi nervi care necesită evaluare, procedura se va repeta de câteva ori. Pe parcurs, testul se va întrerupe câte puţin pentru a-i permite medicului să mai facă, între timp, calcule şi măsurători.

Cea de-a doua parte a procedurii este examinarea musculară cu ac sau electromiografia propriu-zisă şi se efectuează prin introducerea unui ac foarte subţire în anumiţi muşchi.

Acest ac conţine un electrod microscopic care înregistrează activitatea electrică normală sau anormală a fibrelor musculare. Astfel, acul este introdus în muşchiul relaxat şi mişcat puţin, pentru a înregistra activitatea musculară în stare de repaos, apoi medicul vă va cere să încordaţi muşchiul respectiv pentru a-l putea evalua.

Desigur, momentul cel mai neplăcut este străpungerea pielii cu acul, mişcările acului în muşchi fiind mai puţin percepute ca durere, cât mai mult ca o senzaţie de presiune.

Deşi nu este prea plăcut sentimentul, acest ac are un rol foarte important, iar examinarea durează, de obicei, între 30 şi 90 de minute.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU