Sursa foto Lilly rife

Sursa foto Lilly rife
Sursa foto Lilly rife
Sănătate
3369 accesări 04 August 2020 0 comentarii

O nouă terapie pentru copiii cu autism, ADHD sau dependență de droguri, în Constanța

O formă de terapie prin care sunt „antrenate” funcțiile cerebrale ale copiilor cu autism, ADHD sau chiar și ale tinerilor cu diverse dependențe va fi disponibilă, din această toamnă, și în Constanța. Terapia se numește Neurofeedback și este folosită asemenea unui joc video.

Restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus a pus în dificultate terapia necesară copiilor cu tulburări din spectrul autist. În unele cazuri, ședințele de terapie au fost întrerupte complet în perioada stării de urgență și reluate, într-un format redus, ulterior, în timp ce în alte cazuri ședințele au fost mutate în mediul online, precum s-a întâmplat și la cursurile școlare. Acestea au fost forme de compromis găsite de terapeuți, pentru ca micuții să nu întrerupă terapiile, dar atât specialiștii, cât și părinții spun că în online nu se poate lucra la fel de eficient precum la cabinet pe ceea ce înseamnă terapii comportamentele, socializare sau inteligență emoțională, esențiale în recuperarea din autism.

În acest context nefavorabil, specialiștii Asociației Autism Cezar Nicolae SUITA aduc în Constanța o nouă terapie: Neurofeedback-ul. „Terapia Neurofeedback constă în antrenarea directă a funcțiilor cerebrale, cu ajutorul căreia creierul învață să funcționeze mai eficient. Observăm creierul în acțiune în diferite momente, arătăm aceste informații persoanei care beneficiază de neurofeedback, apoi recompensăm creierul pentru faptul că își modifică activitatea în adoptarea unor patternuri mai sănătoase (modele de funcționare). Este un proces de învățare gradual, se aplică fiecărui proces și fiecărei funcții cerebrale pe care o putem măsura. Neurofeedback-ul este denumit și EEG Biofeedback, pentru simplul motiv că se bazează pe activitatea electrică a creierului, văzută în electroencefalogramă (EEG). Neurofeedback-ul este un antrenament de autoreglare. Este un biofeedback aplicat direct creierului. Autoreglarea este o parte importantă a bunei funcționări a creierului și permise sistemului nervos centrală să funcționeze mai bine”, a precizat Eleonora Nicolae, reprezentantul Centrului SUITA Constanța.

Cum funcționează terapia Neurofeedback

În cadrul terapiei, specialistul aplică electrozi la nivelul scalpului pentru a înregistra activitatea undelor cerebrale. „Semnalul este procesat de sistemul de neurofeedback și sunt extrase informații despre anumite frecvențe ale creierului. Unele frecvențe ale undelor cerebrale dorim să le promovăm, altele dorim să le diminuăm. Arătăm fluxul activității cerebrale persoanei, sub forma unor succesiuni de imagini, jocuri video, filme. Persoana joacă efectiv jocul video cu creierul său. În cele din urmă, activitatea creierului este antrenată pentru atingerea performanțelor dorite. Terapeutul urmărește anumite frecvențe și alege poziționarea electrozilor în concordanță cu simptomatologia fiecărei persoane”, a mai explicat Eleonora Nicolae.

Această terapie poate fi folosită în cazul episoadelor epileptice, a ADHD-ului, autismului, abuzului de substanțe, depresie etc. Efectele sunt scăderea nivelului de agitație fizică, creșterea atenției, reducerea nivelului de frustrare, stimularea dezvoltării rețelelor neuronale.

„De câțiva ani îmi doresc să aducem această formă de terapie la Constanța, momentan există doar în București și pentru mine este o mare bucurie că ușor ușor reușim să punem la dispoziția părinților forme de terapie pe care ni le doream”, a afirmat Eleonora Nicolae. În momentul de față, la centru se fac programări, terapia efectivă urmând să înceapă din luna octombrie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.