Sursa: Dalily Mail

Sursa: Dalily Mail
Sursa: Dalily Mail
Ştiri medicale
1834 accesări 01 Aprilie 2020 0 comentarii

Obezitatea poate reduce simțul gustativ

Cu toții știm că obezitatea poate crea mari probleme de sănătate, fiind responsabilă pentru declanșarea unor boli grave, precum diabet, boli cardiace, hipertensiune arterială, cancer de colon, probleme hormonale etc. Foarte puțini știu, însă, că obezitatea poate reduce simțul gustativ, dar că acest efect este reversibil atunci când persoana respectivă pierde din greutate.

În urma unui studiu, oamenii de știință au descoperit factorii ce se află la baza acestui fenomen. O papilă gustativă este compusă din 50-100 de celule din trei tipuri majore, fiecare având un rol diferit. Pentru a testa modificările papilelor gustative în cazul obezității, autorii studiului au hrănit șoarecii, fie cu o dietă normală, una ce conținea 14% grăsime, sau cu una ce avea un nivel de 58% grăsime.

La sfârșitul a opt săptămâni, șoarecii hrăniți cu dieta ce conținea 58% grăsime aveau o greutate cu o treime mai mare decât cei ce au avut o dietă normală. De asemenea, șoarecii obezi aveau cu 25% mai puține papile gustative.

Procedeul ce stă la baza modificării papilelor gustative este cel de apoptoză, prin intermediul căruia sunt generate celule noi. Totuși, specialiștii au observat că nivelul de apoptoză a crescut în cazul șoarecilor obezi, în timp ce producerea unor papile gustative noi a scăzut. Specialiștii au demonstrat că șoarecii care nu puteau deveni obezi din punct de vedere genetic nu au prezentat aceleași simptome, chiar dacă au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.

Experții susțin că obezitatea este asociată cu o stare cronică de inflamație cu grad redus, de asemenea stratul adipos produce citokine pro-inflamatorii, inclusiv celule de tipul TNF-alfa. Aceștia au descoperit că, în cazul dietelor bogate în grăsimi, există un nivel ridicat de celule TNF-alfa în jurul papilelor gustative.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.