17 Octombrie 2018
795 accesări
0 comentarii

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme ale secolului XXI la nivel mondial, nu doar în România. Factorii care pot declanşa această problemă sunt atât de natură medicală, cât mai ales comportamentală. Partea bună a lucrurilor - acolo unde sunt motive comportamentale, există şanse de revenire. Desigur, multe dintre cauzele medicale pot fi şi ele îndepărtate, cu ajutorul tehnologiei de care dispunem în ziua de azi.

Rata obezităţii în lume se menţine la un nivel îngrijorător. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a întocmit un raport la nivel mondial care tratează problema obezităţii şi care indică ţările afectate de aceasta. Obezitatea este o mare problemă de sănătate, cu atât mai mult cu cât poate agrava teribil multe funcţii ale corpului. În plus, aceasta poate creşte şi riscul bolilor cronice de rinichi.

„Cu toţii ştim că surplusul de grăsime nu este benefic pentru organismul nostru, dar nu realizăm că pierderea în greutate poate preveni afecţiunile renale sau poate încetini progresia bolii la pacienţii deja diagnosticaţi cu boala cronică de rinichi. Obezitatea şi sindromul metabolic sunt factori de risc pentru boala cronică de rinichi şi sunt asociate cu progresia sa. Persoanele cu sindrom metabolic au peste 20-30% şanse de a dezvolta boli renale, spre deosebire de cei care nu au această problemă. Sindromul metabolic reprezintă un grup de factori, care, de asemenea, cresc riscul pentru boli cardiovasculare şi diabet”, a declarat dr. Nejla Regep, medic specialist nefrologie.

Dintre caracteristicile sindromului metabolic, amintim: circumferinţa abdominală mare (existenţa unui ţesut adipos important la nivelul taliei); nivel crescut al trigliceridelor în sânge; nivel scăzut al colesterolului; hipertensiune arterială etc.

Chiar dacă medicamentele sunt eficiente în controlul glicemiei, tensiunii arteriale şi a nivelului colesterolului, puteţi fi în continuare expuşi unui risc crescut pentru obezitate. Mai mult decât atât, persoanelor care au deja boala cronică de rinichi, având şi sindrom metabolic, le va creşte riscul de progresie către insuficienţă renală cronică terminală. La rândul lor, pacienţii cu insuficienţă renală cronică terminală pot fi trataţi prin dializă sau transplant renal.

Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, ar trebui să începeţi un program de slăbire, pentru a avea o greutate corporală normală.

„Aceasta poate reduce dezvoltarea diabetului şi hipertensiunii arteriale, care la rândul lor scad riscul apariţiei afecţiunilor renale. Dacă ştiţi că aveţi afecţiuni renale, este foarte important să nu începeţi planul de scădere ponderală, fără să discutaţi cu un medic, pentru că există diete bogate în proteine care pot fi dăunătoare, iar acestea pot afecta serios rinichii”, a completat medicul.

Totodată, dietele bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi pot afecta rinichii în două moduri. Pe de o parte, este posibil ca unii oameni să aibă

o dietă bogată în proteine, fapt ce duce la hiperfiltrare glomerulară. Specialistul a precizat că, atunci când organismul metabolizează mai mult lipidele decât glucoza din carbohidraţi, există riscul de a intra în cetoză, o stare metabolică, ce poate provoca leziuni renale. Aşadar, mergeţi neapărat la medic şi discutaţi cu el planul cel mai potrivit de pierdere în greutate, care vă poate satisface nevoile nutriţionale şi vă poate şi proteja sănătatea.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU