10 Mai 2018
6948 accesări
0 comentarii

La ora actuală, stresul ne afectează tot mai mult viaţa de zi cu zi şi de aici apar şi bolile cardiace la pacienţi tot mai tineri.

„Ne izbim de pacienţi de 30 de ani care vin cu infarct miocardic acut. Din păcate, nu toţi vin în timp util”, a declarat dr. Anca Rădulescu, medic primar cardiolog, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Tocmai de aceea, a precizat specialistul, avem nevoie de implementarea mai multor programe de prevenţie, pentru ca oamenii să recunoască simptomele, să ştie că pot avea aceste probleme, chiar dacă sunt tineri. Cel mai important, însă, este ca ei să se prezinte în primele două ore de la debutul simptomelor într-un centru specializat.

În cazul unui infarct miocardic acut, cea mai comună manifestare este durerea severa survenită brusc în piept, durere ce poate radia în maxilar, în umărul şi apoi în braţul stâng sau în ambele braţe. În momentul în care este suspectat infarctul, este important ca pacientul să se prezinte, de urgenţă, în cel mai apropiat spital pentru a primi îngrijirile medicale necesare supravieţuirii.

„Din păcate însă, odată instalată boala de inimă, pacienţii trebuie să înţeleagă că suferă de o boală cronică şi toată viaţa trebuie să îşi ia tratamentul. Totodată, se impune o vizită, de cel puţin două ori pe an, la medicul cardiolog. Sunt mulţi cei care ajung la spital cu probleme mai grave decât cele iniţiale, din pricina faptului că nu şi-au luat medicaţia”, a menţionat medicul cardiolog Anca Rădulescu.

În cazul bolilor de inimă, a explicat ea, un rol important îl are prevenţia. Înainte de toate, însă, igiena alimentaţiei contează enorm. Ca urmare, bolnavilor li se impune să aibă o alimentaţie cât mai echilibrată, bogată în fructe şi legume, să evite fumatul, dar, mai ales, să evite creşterea în greutate, pentru că obezitatea este una dintre cauzele principale ale bolilor cardiace. La fel de importante, susţine dr. Rădulescu, sunt exerciţiile fizice şi plimbările.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU