16 Ianuarie 2020
521 accesări
0 comentarii

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa afirmă că solicitările de sânge şi componente sanguine ale spitalelor din judeţ, dar şi din Bucureşti sunt într-o continuă creştere, dar numărul donatorilor se menţine în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

„Pacienţi cu boli grave, copii şi adulţi, au nevoie de tratament transfuzional, iar fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament. Centrul nostru dispune de toate materialele necesare activităţii medicale, echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri, dar fără contribuţia dumneavoastră, a oamenilor sănătoşi dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu îşi ating obiectivul. Vă rugăm să nu ignoraţi acest mesaj şi să luaţi în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din timpul dumneavoastră, devenind donator de sânge”, este îndemnul şefului CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă neapărat vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, greutatea peste 50 kg şi să nu fi suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.

Persoanele care au vârsta peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, o zi scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. La toate acestea se adaugă decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU