09 Aprilie 2019
928 accesări
0 comentarii

În ziua de azi, foarte multe persoane în vârstă suferă de osteoporoză, aceasta fiind o afecţiune a sistemului osos, în care oasele devin atât de fragile, încât chiar şi o banală căzătură poate provoca o fractură.

Specialiştii susţin că boala ar fi chiar responsabilă pentru majoritatea fracturilor la persoanele de peste 50 de ani, iar cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la şold, încheieturile mâinilor sau coloana vertebrală. Deşi osteoporoza afectează în special femeile, apărând cu precădere la femeile în vârstă, care sunt la menopauză, aceasta apare şi la bărbaţi.

Dr. Adriana Iordan, medic primar Radiologie-Imagistică Medicală a precizat că osteoporoza reprezintă o afecţiune a sistemului osos, în care osul se rarefiază, devine „poros” şi implicit mai fragil. În mod normal ţesutul osos se reînnoieşte permanent, prin procese de resorbţie şi formare de os nou.

Boala apare atunci când există un dezechilibru între cele două procese şi distrugerea ţesutului osos este mai mare decât formarea, ducând la scăderea densităţii minerale osoase.

„Osteoporoza este o boală tăcută, nu se manifestă clinic, examenele de laborator sau radiologice pot fi normale, dar, prin creşterea fragilităţii oaselor, acestea se pot fractura uşor, în urma unor traumatisme minime. Astfel, boala se manifestă tardiv, când apar fracturi de col femural sau vertebrale care duc la tasarea vertebrelor cu consecinţe importante asupra calităţii vieţii: dureri de spate, reducerea înalţimii şi cifoza sau poziţia cocoşată. De aceea, este esenţial să stabilim diagnosticul de osteoporoză cât mai devreme, pentru a putea preveni aceste consecinţe.

Diagnosticul de osteoporoză se stabileşte prin măsurarea densităţii minerale osoase BMD (bone mineral density) şi raportarea valorilor obţinute la valorile normale. Metoda cea mai eficientă de diagnostic este osteodensitometria DEXA (dual energy X-ray absortiometry), care utilizează două fascicule de raze X, ceea ce permite diferenţierea densităţii osoase de a ţesuturilor moi din jur. Iradierea este nesemnificativă, comparabilă cu cea a mediului ambiant, circa 1/10 din doza absorbită la o radiografie pulmonară. Metoda nu este dureroasă, nu necesită pregătire prealabilă şi nu prezintă nici un risc pentru pacient. Singura contraindicaţie este existenţa unei sarcini”, a explicat medicul.

Când trebuie efectuată examinarea

De asemenea, examinarea trebuie făcută la cel puţin o săptămână de la efectuarea unei investigaţii cu bariu sau două zile de la o alta examinare cu contrast intravenos. Pentru efectuarea testului, pacientul este aşezat (culcat) confortabil pe masa de examinare, îmbrăcat, dar este necesară îndepărtarea oricărui obiect metalic (fermoare, capse, nasturi etc). Scanarea durează aproximativ zece minute, fără a produce durere, zgomot sau orice alt disconfort.

Imediat după aceea, se scanează uzual coloana lombară si articulaţiile şoldurilor, eventual şi antebraţul, acestea fiind zonele cu cel mai mare risc de fracuri osteoporotice.

Dr. Iordan a subliniat că prin DEXA se măsoară densitatea minerală osoasă (BMD), care se compară cu valoarea normală (valoarea medie la persoane sănătoase de 30 ani şi acelaşi sex), obţinându-se astfel scorul T, care este cel mai relevant indicator al prezenţei osteoporozei, respectiv al riscului de fractură. Ulterior, se calculează şi scorul Z, prin raportarea la valorile normale pentru aceeaşi vârstă şi sex, care este utilizat pentru femei în premenopauză, bărbaţi sub 50 ani sau copii. „Valoarea normală a scorului T este mai mare sau egală cu -1. Valorile între -1 şi -2,5 indică o reducere moderată a densităţii osoase, numită osteopenie, iar valori mai mici de -2,5 indică prezenţa osteoporozei. Măsurarea BMD poate fi repetată anual sau la doi ani, având posibilitatea evaluării comparative şi calculării procentului de creştere sau reducere a densităţii osoase, evaluând astfel eficacitatea tratamentului. Tratamentul osteoporozei urmăreşte reducerea resorbţiei (distrucţiei) osoase. Este posibil ca la aceşti pacienţi să apară foarte rar ca efect advers, fine traiecte de fractură ale femurului, foarte discrete, dificil de evidenţiat, numite fracturi femurale atipice, care produc în timp dureri cronice”, a mai spus medicul.

Specialistul susţine că noua echipare a aparatului DEXA permite evidenţierea precoce a primelor modificări osoase datorate acestor fracturi, înainte ca ele să se manifeste clinic. Ca urmare, este necesară doar o extindere a regiunii scanate în lungul femurelor, fără a afecta rezultatul celorlalte măsurători.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU