04 Octombrie 2017
5523 accesări
0 comentarii

Medicii specialişti ne avertizează că sănătatea noastră generală este ameninţată de agenţii patogeni din mediul înconjurător. Dacă igiena personală este precară, iar mâinile nu sunt spălate cu regularitate, există o posibilitate foarte mare ca în organism să pătrundă ouă de paraziţi, care, ulterior, să se plaseze în intestine, unde eclozează şi se înmulţesc.

Organismul uman devine o gazdă primitoare pentru aceste microorganisme, care ajung să facă ravagii în organism. Aceşti agenţi patogeni pot intra în organism şi prin intermediul hranei, mai precis dacă fructele şi legumele nu sunt spălate corect, deoarece pe coaja acestora se pot găsi ouă de paraziţi. De asemenea, alimentele nepreparate termic, precum carnea, pot conţine ouă de viermi sau chiar viermi, care, dacă sunt ingeraţi să nu fie distruşi de sucul gastric şi astfel, să rămână în tractul digestiv.

Anumiţi viermi sunt extrem de periculoşi, căci aceştia nu se limitează la sistemul digestiv, ci se pot localiza şi în alte organe din corp, precum ficat sau plămâni. Teniaza, trichineloza, oxiuriaza sunt printre cele mai întâlnite boli parazitare.

Igiena precară, mai ales în cazul copiilor, poate avea efecte grave, ducând la apariţia unor boli greu de vindecat. Mâinile murdare, contactul cu obiecte infestate, fructele şi legumele consumate fără a fi spălate, toate determină instalarea şi proliferarea paraziţilor intestinali care sunt extrem de greu de depistat şi de eliminat.

„Paraziţii trăiesc în intestinul subţire şi, din această cauză, prezenţa lor acolo poate duce la malabsorbţia nutrienţilor importanţi pentru menţinerea stării de sănătate. Aceştia pot determina multe manifestări neplăcute gastrointestinale. Printre acestea, se numără stări de greaţă şi vomă, ameţeli, pierdere în greutate, anemie prin pierderea de sânge şi implicit prin pierderea fierului, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune, apatie, diaree, afecţiuni cutanate, oboseală cronică, slăbirea sistemului imunitar, stare generală de rău, depresie etc.”, explică dr. Tiberiu Tofolean, medic gastroenterolog.

Paraziţii sunt greu de depistat
Pentru o diagnosticare precisă, medicii specialişti spun că persoanele care au simptomele mai sus menţionate şi care doresc să afle dacă au parazitoze trebuie să facă examenul coproparazitologic, de trei ori, la interval de şapte zile. Cu toate acestea, chiar şi după trei examinări este posibil ca rezultatul să fie fals negativ.

Însă, dacă rezultatul este pozitiv, pacienţii nu trebuie să facă tratamente din proprie iniţiativă, spun medicii specialişti, deoarece majoritatea medicamentelor folosite în aceste cazuri sunt toxice pentru ficat, de aceea ele trebuie utilizate în dozele corecte, recomandate de medici, pe perioade bine determinate, stabilite tot de medici.

„Pentru a evita, pe cât posibil, infestarea cu paraziţi, este important să se acorde o atenţie deosebită igienei, mai ales la copii, pentru că ei sunt distraţi şi uită să se spele pe mâini, de asemenea, pentru că explorează, ating tot felul de suprafeţe, posibil infestate, mai ales nisipul de la locurile de joacă, unde, câteodată, câinii şi pisicile îşi fac nevoile. În această situaţie, este foarte uşor ca cei mici să fie infestaţi”, a mai spus medicul specialist.

Cum se manifestă parazitoza la copil

Pentru a preveni contaminarea, dar şi pentru a elimina micii paraziţi, părinţii trebuie să fie foarte atenţi la igiena copiilor. Oxiurii pot fi eliminaţi, cu puţină insitenţă, după cum afirmă chiar medicii specialişti.

Mâinile trebuie spălate frecvent şi obligatoriu înainte de mese, unghiile trebuie tăiate, pentru a preveni răspândirea viermişorilor şi părinţii trebuie să spele, de mai multe ori pe zi, chiar şi o dată în timpul nopţii, funduleţul copilului.

Există şi terapii cu vermicid, un medicament care omoară viermii, dar acesta nu este eficient fără respectarea măsurilor de igienă menţionate mai sus, deoarece nu ajută şi la eliminarea ouălor.

Chiar şi cu o igienă bine pusă la punct, orice copil poate fi infectat cu aceşti paraziţi prin simpla atingere a unui copil bolnav sau ingerarea unor alimente atinse de copii infestaţi.

Principalul semn că cel mic are viermişori este faptul că are mâncărimi în zona funduleţului. Apoi, aceşti paraziţi se pot observa şi cu ochiul liber, în scaunul celui mic, dar nu întotdeauna.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Vali PAPATANASIU