30 Martie 2021
560 accesări
0 comentarii

Paraziţii sunt nişte organisme care folosesc alte corpuri care au viaţă pentru a se hrăni şi a supravieţui. Specialiştii spun că există trei tipuri de paraziţi, care pot îmbolnăvi oamenii: protozoarele, helminţii sau viermii intestinali şi ectoparaziţii. Cei din urmă sunt acei paraziţi externi care trăiesc pe suprafaţa pielii.

Pentru că protozoarele se pot multiplica rapid în organism, trebuie să ştiţi că este suficient numai un singur invadator pentru a se declanşa o infecţie. Mai grav este că nesuferiţii paraziţi pot supravieţui la om în sânge, ţesuturi, intestine, sistemul limfatic etc. În acelaşi timp, ei pot cauza o reacţie la nivelul pielii, sub forma unei erupţii cutanate. „Pacienţii care se confruntă cu această problemă trebuie să ştie că paraziţii se pot transmite de la o persoană la alta prin intermediul alimentelor, fecalelor, apei, dar şi prin contactul cu animalele. Principalul simptom, în astfel de situaţii este constipaţia. Acest lucru se întâmplă, întrucât unii viermi pot bloca anumite organe. Mai departe, infecţiile iscate pot obstrucţiona tractul intestinal, iar din această cauză, scaunul va fi eliminat cu dificultate. Apoi, diareea apare din cauza paraziţilor, care duc la scăderea cantităţii de sodiu şi clor din organism. Una dintre consecinţe sunt scaunele apoase şi frecvente. Desigur, diareea nu este, neapărat, un simptom al unei infecţii parazitare, ci poate fi şi o modalitate prin care organismul încearcă să elimine respectivul parazit”, a explicat dr. Corina Stoian.

O altă stare cu care se confruntă bolnavii este cea de flatulenţă şi balonare. Acest lucru se întâmplă pentru că unii paraziţi trăiesc în partea superioară a intestinului subţire, acolo unde inflamaţia pe care aceştia o produc determină apariţia celor două stări, deja menţionate.

Desigur, situaţia poate fi amplificată în momentul în care este vorba despre o persoană care consumă alimente greu de digerat, cum ar fi fasolea, fructe şi legume crude.

Pe lângă simptomele amintite mai sus, mai poate apărea sindromul de colon iritabil. În astfel de situaţii, paraziţii pot duce la inflamaţii ale celulelor peretelui intestinal, ce dau naştere la o varietate de simptome gastrointestinale, sindrom de malabsorbţie al nutrienţilor vitali etc. În acelaşi timp, îşi fac simţită prezenţa durerile articulare şi musculare, asta când paraziţii migrează, sub formă de chisturi, prin fluidele organismului, iar unii viermi, care ies din chisturi pătrund în muşchi.

Din nefericire, odată ce acest lucru s-a produs, se va instala durerea şi este tot mai dificil a se scăpa de ea. Totodată, durerile şi inflamaţia muşchilor ar putea fi provocate de leziuni ale ţesuturilor cauzate de răspunsul imun al organismului, ca urmare a prezenţei paraziţilor.

Mai grav este că unele tipuri de viermi intestinali se prind de mucoasa intestinelor şi extrag nutrienţii de la gazda umană. Dacă sunt prezenţi în număr destul de mare, aceştia pot determina pierderi de sânge suficiente pentru a declanşa un deficit de fier care ar putea fi, uneori, chiar şi fatal.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU