Sfatul medicului
183 accesări 12 Mai 2019 0 comentarii

Părerea psihologului: „Mintea umană poate fi programată pentru a comunica mai eficient“

Fiţi întotdeauna atenţi la ceea ce spuneţi, întrucât cuvintele, pe care le rostim pentru a comunica, reprezintă 7% din mesaj, restul mesajului fiind transmis nonverbal (postura corporală) şi paraverbal (ritmul şi tonalitatea vocii).

Cu toate acestea, cuvintele pe care le utilizăm sunt extrem de importante atât în comunicarea cu ceilalţi, cât şi cu noi înşine; şi cum ceea ce se întâmplă în jurul nostru începe cu ceea ce se întâmplă în interiorul nostru, este foarte important să analizăm mai întâi influenţa cuvintelor asupra propriei persoane.

Psihologul Laura Maria Cojocaru spune că în creier se stochează zeci de mii de cuvinte învăţate de-a lungul vieţii, stochează sensuri ale acestora şi toată semnificaţia posibilă pe care am construit-o în timp pentru fiecare cuvânt.

„În acest sens, fiecare cuvânt pe care-l recunoaşte creierul nostru are în spate o întreagă poveste, un soi de «film» interior, care se declanşează şi se derulează foarte rapid în inconştient atunci când îl folosim. În funcţie de semnificaţia pe care am dat-o în timp acelui cuvânt, în funcţie de obişnuinţa creată de a înclina mai mult către una dintre semnificaţiile posibile, vom reacţiona şi ne vom comporta ca atare. De exemplu, dacă utilizăm cuvântul «floare», o persoană poate declanşa imaginea unui trandafir roşu - ca simbol al iubirii, apoi simte iubire şi îşi îmbrăţişează partenerul. O altă persoană, la utilizarea cuvântului «floare», poate declanşa imaginea unui câmp cu flori, starea de relaxare, dorinţa unui concediu şi chiar să înceapă să caute un loc unde să meargă câteva zile. Pentru o altă persoană, acelaşi cuvânt poate declanşa o stare de încordare, amintindu-şi de cerinţa socială de a oferi flori în anumite ocazii”, a explicat psihologul.

Specialistul consideră că putem vorbi astfel despre energia cuvintelor, în sensul că ele declanşează în interiorul nostru emoţii, iar emoţiile declanşează o reacţie comportamentală care presupune o anumită cantitate şi calitate de energie.

Acesta este şi motivul pentru care este foarte important să observăm ce fel de cuvinte utilizăm în mintea noastră atunci când ne stabilim nişte obiective, ne mobilizăm, ne iertăm, ne iubim, ne propunem ceva important pentru noi.

„În funcţie de discursul nostru interior despre noi înşine, vom trăi un cumul emoţional care va determina un comportament, respectiv un rezultat”, a completat Laura Maria Cojocaru.

Specialistul a declarat că mintea umană poate fi programată pentru a comunica mai eficient. Astfel, o abordare concretă a lucrului cu setul de cuvinte interioare utilizate pentru obţinerea rezultatelor dorite, o constituie abordarea neuro-programării lingvistice („programarea” minţii prin limbaj).

Aceasta lucrează exact cu structura interioară a cuvintelor pe care le utilizăm despre noi înşine şi despre aspectele importante pentru noi.

„Înainte a de a fi o ştiinţă aplicată efectiv, NLP-ul ne evidenţiază modul în care funcţionează creierul şi psihicul nostru. Putem să ignorăm acest aspect şi să-l lăsăm să funcţioneze la întâmplare (pentru că oricum funcţionează) sau putem învăţa cum să-l utilizăm conştient în beneficiul nostru. Cuvintele din mintea noastră asupra cărora rămânem cu atenţia fixată, creează o desfăşurare de comportamente reale care corespund cu «filmul» interior, pentru că acolo unde este atenţia noastră, acolo este şi rezultatul. Schimbând cuvintele, deci direcţia atenţiei, schimbăm şi rezultatul”, a încheiat psihologul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.