21 Septembrie 2018
969 accesări
0 comentarii

Acomodarea copiilor de vârstă mică la creşă sau grădiniţă s-a produs întotdeauna treptat, iar părinţii trebuie să înţeleagă acest lucru. Nu te poţi aştepta ca un copil de trei ani, spre exemplu, să nu plângă, să nu se înghiontească, să nu se ia la hârjoneală cu alţi copilaşi ori să nu se învineţească, măcar o dată, în timpul pe care îl petrece cu ceilalţi micuţi.


Din dorinţa de a-şi proteja copiii, unii adulţi devin chiar exageraţi atunci când vine vorba despre siguranţa propriilor copii. La fiecare unitate de învăţământ există părinţi care ar rămâne chiar şi în sălile de curs numai pentru a-şi apăra puii. Ei ar trebui să ştie, însă, că, în mod normal, cel mic trebuie lăsat la intrarea în grădiniţă sau şcoală şi să nu defileze prin toată clădirea, împreună cu copilul.


„Este adevărat că sunt grădiniţe care pun la dispoziţie papucei de unică folosinţă în unitate, dar nu este normal ca ei să stea acolo, pentru că, altfel, vom avea o generaţie de copii absolut dependenţi de părinţi. Zilele trecute, un părinte stătea în uşa clasei ca nu cumva un alt copil să-l dea pe al lui cu capul de masă. Mai mult decât atât, adulţii pot aduce de afară absolut orice boală infecto-contagioasă, cum ar fi TBC-ul sau difteria”, ne-a declarat dr. Ortanza Dancă, şef Serviciu Medicină Şcolară.

XXX
Difteria este o boală infecţioasă şi contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae) şi care se manifestă îndeosebi la copii. În acelaşi timp, aceasta este o boală gravă la care complicaţiile pot duce la cazuri mortale. Tocmai de aceea, pentru prevenirea bolii există un vaccin eficient.
Tuberculoza (TBC) este o infecţie bacteriană care este localizată cel mai des în plămâni (TBC pulmonar), dar care se poate răspândi şi în alte părţi ale organismului (TBC extrapulmonar). Din plămâni, TBC este răspândit cu uşurinţă altor persoane prin tuse sau strănut. Cu toate că tratamentul este de lungă durată, acesta este cel mai adesea finalizat cu succes. Durata medie a tratamentului este între şase şi nouă luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU