Sfatul medicului
244 accesări 09 Ianuarie 2019 0 comentarii

Pentru a se păstra în formă, mintea are nevoie de exerciții

Pentru a se păstra în formă, mintea are nevoie de exerciții, așa cum are și corpul. Cititul, cântatul la un instrument, învățarea unei limbi străine sunt activități care mențin ascuțimea minții. Puzzle-urile și cuvintele încrucișate sunt, de asemenea, metode pentru a avea creierul activ la orice vârstă.

Creierul îmbătrânește oricum, însă e important să îl menținem cât mai activ pentru a încetini acest proces. Studiile efectuate până în prezent au arătat că persoanele care își antrenează creierul de-a lungul vieții - prin citit, rezolvarea de cuvinte încrucișate și practicarea jocurilor unde este necesară creativitatea și concentrarea - își întârzie declinul cognitiv, păstrându-și sănătatea mentală până la vârste înaintate. Mai este nevoie de cercetări, însă e posibil ca practicarea acestui tip de activități să le ferească de la a dezvolta boli precum demență sau Alzheimer.

Activitățile fizice, relațiile sociale, un somn bun, renunțarea la fumat și consumul limitat de alcool, alături de o alimentație scăzută în grăsimi și produse de fast food sunt elemente importante în menținerea sănătății mentale. Însă jocurile și puzzle-urile sunt pentru creier ca exercițiile fizice pentru corp. Poți încerca jocurile online, unde găsești ghicitori, probleme de logică sau întrebări de cultură generală.

Sau poți apela cu încredere la un puzzle clasic. Cumpără-ți unul cât mai greu de asamblat, care să aibă cel puțin 1000 de piese, găsește-ți un spațiu în casă unde să îl poți construi și lucrează la el zilnic, până reușești să îl termini. Nu te descuraja dacă întâmpini dificultăți: cu cât te străduiești mai tare să-l construiești, cu atât creierul lucrează mai mult.

Scrabble-ul este un alt joc util pentru creier, însă pentru acesta ai nevoie de un partener de joc sau de maxim trei. Jocul presupune să creezi cuvinte cu litere pe care le extragi la întâmplare, pornind de la una dintre literele aflate pe tabla de joc. Pe lângă faptul că îți antrenezi creierul prin jocul în sine, scrabble-ul te ajută să și socializezi în același timp, scrie clicksanatate.ro

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.