Sursa foto Medihelp

Sursa foto Medihelp
Sursa foto Medihelp
Sfatul medicului
108 accesări 26 Octombrie 2020 0 comentarii

Pierderea gustului poate anunța și alte boli, în afară de Covid

Foarte multă lume se sperie în momentul în care simte că nu mai are gust sau miros, mai ales în condițiile în care, se spune că noul coronavirus poate avea și această simptomatologie. Totuși, medicii susțin că pierderea gustului și mirosului pot anunța și alte boli, nu neapărat Covid 19. De exemplu, pierderea celor două simțuri aduce și alte neplăceri, dar pot anunța și alte afecțiuni. Dr. Raluca Enache este de părere că, atât calitatea, cât și intensitatea perceperii mirosurilor sau gustului depind de statusul anatomic și funcțional al epiteliului olfactiv și al celui gustativ, precum și de statusul sistemului nervos periferic și central.

Altfel spus, senzațiile olfactive sau gustative sunt rezultatul stimulării nervilor olfactiv, trigemen, glosofaringian sau vag. Desigur, simptomul de pierdere a mirosului (anosmie) care se întâlnește adesea în Covid 19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni. Motivul? Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecția cu coronavirus. Anosmia este neplăcută și îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.