07 Iulie 2017
2100 accesări
0 comentarii

Săptămâna aceasta, a avut loc, la Eforie Nord, cea de-a XII-a ediţie e Şcolii de vară de Neurologie, destinată în principal, tinerilor neurologi.

În cadrul evenimentului au fost dezbătute o serie de probleme de mare interes, pornind de la accidentele vasculare cerebrale, cu noile metode de abordare terapeutică, până la boli cronice de tip Boală Parkinson, fiind prezentate atât aspecte teoretice, cât şi prezentări de caz, extrem de interesante.

Judeţul Constanţa a fost reprezentat de conf.univ. dr. Any Docu Axelerad de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, care a adus în discuţie o temă de interes, care reprezintă tratamentul polineuropatiilor diabetice.

„Se ştie că diabetul afectează multe organe, dar afectarea nervilor periferici este extrem de invalidantă. Din păcate, consecinţele diabetului pot fi uneori foarte grave, mergând până la amputarea unui membru. În prezent, putem vorbi despre o explozie de polineuropatii, iar de cele mai multe ori oamenii nu au un regim alimentar corect şi nu se prezintă la timp la medic”, a declarat pentru „Cuget Liber”, specialistul.

Spre exemplu, a adăugat dr. Docu, din 2006 până în 2010 s-a făcut un studiu la pacienţii cu diabet din care reiese că zilnic, la nivelul întregii ţări au loc 62 de amputaţii.

„Ultimele noastre studii spun că cine are o amputaţie prezintă risc ca în cinci ani să suporte o a doua amputaţie, iar peste alţi zece să şi moară. Ca urmare, neuropatia diabetică este invalidantă, tocmai pentru că duce la astfel de probleme. Aşadar, noi medicii trebuie să controlăm toţi factorii de risc, pentru că diabeticul are şi ale boli asociate, precum hipertensiune, dislipidemie etc. Acesta este şi motivul pentru care, în cadrul acestei şcoli de vară, am vorbit despre un tratament care are efect protector pe zona nervilor periferici şi evită producerea anumitor leziuni. De asemenea, la ora actuală există medicaţii fără reacţii adverse, care sunt bine tolerate de către pacient. Nu în ultimul rând, la acest eveniment am vorbit despre profilaxie, mai ales că în fiecare zi sunt amputate membrele a sute de persoane”, a explicat specialistul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU