mancare

mancare
05 Decembrie 2011
1027 accesări
0 comentarii

Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in urma unui post lung, numarul de fibre musuclare ramane acelasi. Desi se poate reduce dimensiunea si rezistenta celulelor sanatoase, acestea nu sunt afectate. Beneficiile postului Postul este o parte integranta a multor religii importante si unii specialisti considera ca postul poate face minuni pentru sanatatea oamenilor. Din punct de vedere tehnic organismul resimte postul dupa primele 24 de ore, insa din punct de vedere chimic, lipsa hranei determina utilizarea rezervelor din carbohidrati ca sursa de energie. Beneficiil postului se raporteaza la progresia organismului privat de hrana. Din cauza lipsei surselor de energie din hrana, organismul va folosi propriile sale resurse (functie numita autoliza). Autoliza implica solicitarea depozitelor de grasime din organism in scopul producerii energiei. Ficatul este cel responsabil de transformarea grasimilor intr-o substanta chimica numita cetona (substanta care rezulta in urma metabolizarii acidului acetic si acidului beta-hidroxibutiric) si apoi distribuie aceste organisme in tot corpul prin intermediul fluxului sanguin. Atunci cand grasimea este utilizata in acest mod, acizii grasi liberi sunt eliberati in fluxul de sange si sunt folositi de ficat ca sursa de energie. Cu cat o persoana mananca mai putin, organismul solicita mai mult aceste depozite de grasime si creaza mai multi corpi cetonici (acumularea la care se face referire in cazul cetozei). Sporirea procesului de vindecare Un alt beneficiu al postului este ca acesta stimuleaza procesele de vindecare din organism. Pe parcursul unui post, sistemul digestiv este mai putin solicitat spre deosebire de metabolism si sistemul imunitar. Procesul de vindecare in timpul postului este precipitat de cautarea resurselor energetice ale organismului. In urma unei sinteze eficiente a proteinelor rezulta celule, tesuturi si organe sanatoase. Acesta este motivul pentru care animalele atunci cand sunt ranite, nu mananca, iar oamenii isi pierd apetitul cand sufera de gripa. Senzatia de foame este absenta in timpul unor boli cum ar fi gastrita, amigdalita si racelile. Ca atare, in timpul postului, are loc o redirectionare a energiei consumata in mod normal de sistemul digestiv pentru activarea sistemului imuntar. In plus, in timpul postului are loc scaderea temperaturii normale a corpului. Fenomenul este rezultatul direct al actiunii mai lente a metabolismului si a functiilor corporale. In concuzie, se pare ca exista destul motive pentru a considera postul un beneficiu pentru sanatate. Este accelerat procesul de detoxifiere, de vindecare si sunt prezente diverse procese care contribuie la prelungirea vietii. Cu toate acestea, medicii subliniaza ca nu sunt indicate pauzele alimentare prelungite, fara consult medical pe parcursul lor. De asemenea, persoanele care sunt bolnave trebuie sa primeasca acordul medicului privind privarea alimentara.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Redactor