Sfatul medicului
222 accesări 12 Aprilie 2018 0 comentarii

Probleme cu constipația? Beți multă apă și introduceți fibrele în dietă

Constipația este o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Potrivit dr. Ioana Deaconu, medic specialist internist, în general, starea de disconfort este cel mai bun indicator, dar dacă ați trecut de la o ieșire zilnic la toaletă la mai puțin de trei pe săptămână, atunci este cât se poate de clar că suferiți de constipație.

Specialistul a amintit simptomele după care vă puteți da seama că vă confruntați cu o astfel de problemă, care poate fi mult mai gravă decât vă puteți imagina.

În primul rând, individul afectat prezintă scaune tari și reduse cantitativ, ce pot fi însoțite, uneori, de grețuri, vărsături, dureri de cap, amețeli, dar și hemoroizi, astenie fizică și/sau psihică și nu în ultimul rând, insomnie.

„Constipația poate avea numeroase cauze, de la insuficiența fibrelor în alimentație sau consumul insuficient de lichide, până la excesul de fier sau abuzul de laxative. Desigur, constipația poate apărea și ca efect secundar al unor tratamente medicamentoase sau a lipsei de mișcare, dar și ca urmare a ignorării nevoii de a merge la toaletă. Totodată, există și o serie de afecțiuni digestive care pot duce la constipație, cum ar fi colita, cancerul de colon, ischemia, sindromul colonului iritabil etc.”, a explicat medicul.

La toate acestea se adaugă o serie de disfuncții neurologice, metabolice și endocrine sau afecțiuni sistemice care includ și organele digestive. Așa că, indiferent de cauza care a declanșat constipația, cel mai sigur mod de a scăpa de această stare păcătoasă este schimbarea stilului de viață.

Cum se poate realiza acest lucru? În primul rând, introduceți fibrele în dieta de zi cu zi și încercați să reduceți consumul de alimente cu conținut scăzut de fibre, precum brânza sau carnea.

Alte alimente care conțin fibre sunt: leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea), pâinea din făină integrală sau făina de secară, fructele proaspete, fructele uscate (prune, caise, smochine), legumele. Înainte de toate, însă, nu uitați de lichide, acestea putând preveni constipația.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.