21 Ianuarie 2019
503 accesări
0 comentarii

Tiroida este o glandă localizată la baza gâtului, imediat sub mărul lui Adam şi are formă de fluture sau litera H. Aceasta este alcătuită din doi lobi poziţionaţi de o parte şi de alta a traheei, uniţi la mijloc de un istm tiroidian. Glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni care ajută la reglarea funcţiilor vitale ale organismului.

Astfel, hipotiroidismul apare abia în momentul în care glanda tiroida nu mai produce suficienţi hormoni tiroidieni, fapt care duce la încetinirea metabolismului. Medicii susţin că, la ora actuală, aceasta este cea mai frecventă tulburare a funcţiei tiroidiene.

Cele mai des întâlnite simptome sunt: oboseala, creşterea în greutate, depresia, bradicardia (puls scăzut), încetinirea gândirii, căderea părului,

dureri musculare sau articulare, intoleranţa la frig, piele uscată, unghii friabile, dereglări menstruale, infertilitate. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă efectuarea ecografiilor tiroidiene.

„Ecografia este o explorare imagistică non-invazivă necesară, deoarece ne oferă detalii valoroase despre volumul tiroidian (dacă există sau nu guşă), prezenţa nodulilor sau a chisturilor. Frecvenţa nodulilor tiroidieni în cadrul populaţiei este foarte crescută, aproximativ 60%, iar majoritatea nodulilor nu prezintă simptome, ci se descoperă întâmplător la ecografie. Aceasta ne oferă date importante ce pot sugera benignitatea sau malignitatea unui nodul. Unii noduli necesită doar monitorizare ecografica periodică, alţii se pretează la o puncţie biopsie cu ac fin, pe când alţii necesită intervenţie chirurgicală”, a declarat dr. Claudia Grigorov, medic specialist endocrinolog în cadrul Centrului Medical „Pozimed”.

Aceasta a precizat că diagnosticarea hipotiroidismului se face prin teste de sânge, care măsoară nivelul de hormoni tiroidieni. La acest capitol, cel mai sensibil test este TSH, alături de FT4, pentru a evalua gradul hipotiroidiei. În plus, în anumite cazuri se recomandă şi dozarea anticorpilor tiroidieni.

În cazul unui hipotiroidism netratat, pacienţii pot suferi o mulţime de complicaţii, cum ar fi creşterea nivelului de colesterol, afecţiuni cardio- vasculare, hipertensiune arterială, infarct miocardic ori infertilitate, la femei. În cazuri severe, în care hipotiroidismul s-a instalat, deja, de ani de zile şi nu este tratat corespunzător, se poate ajunge chiar şi la comă mixedematoasă.

Ca urmare, tratamentul constă în substituţie hormonală prin administrarea zilnică de hormoni tiroidieni sintetici (Levotiroxină), sub formă de tablete. În ceea ce priveşte dozele şi perioada de tratament, acestea diferă de la caz la caz, în funcţie de fiecare patologie.

Dr. Grigorov a mai spus că, în majoritatea cazurilor, simptomele hipotiroidismului se ameliorează în primele două săptămâni după iniţierea tratamentului, iar toate simptomele dispar, de regulă, în câteva luni.

„După începerea tratamentului sunt necesare controale regulate la medicul endocrinolog, pentru a putea stabili dozele de continuare ale medicamentului”, a explicat aceasta.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU