13 Septembrie 2016
1963 accesări
0 comentarii

Foarte multe cupluri au probleme de fertilitate. Acestea survin fie în urma unor probleme de sănătate fizice, fie din cauza unor factori psihologici. Medicii specialişti spun că, în unele cazuri, consilierea psihologică poate fi un ajutor real.

Potrivit specialiştilor Spitalului privat Euromaterna, un cuplu este descris ca fiind „subfertil” în momentul în care nu reuşeste să conceapă un copil în perioada de timp corespunzătoare nivelului de fecundabilitate din grupa sa de vârstă.

Convenţional, cuplurile care au contact sexual frecvent, neprotejat, nu sunt definite ca fiind subfertile clinic până când nu a trecut o perioadă de un an în care nu au reuşit să conceapă un copil. Stu-diile efectuate recent, în ceea ce priveşte fecundabilitatea, pot conduce la revizuirea acestui criteriu, pentru femeile sub 35 de ani, întrucât estimările de fecunditate au fost de 20% per ciclu.

„Subfertilitatea poate fi specifică unuia sau ambilor parteneri, o problemă relativ minoră pentru fiecare devenind uneori o problemă serioasă pentru ambii parteneri. În mod conveţional, printr-o investigaţie clinică, se încearcă depistarea subfertilităţii de sex masculin, feminin sau de cuplu şi se împarte în subfertilitate primară sau secundară. În cazul în care niciunul dintre parteneri nu a conceput un copil înainte, subfertilitatea fiecărui partener în parte, dar şi a cuplului se consideră a fi primară. Dacă unul dintre parteneri sau ambii parteneri au conceput un copil cu un partener anterior, atunci subfertilitatea este primară doar pentru cuplu şi secundară pentru fiecare partener. În cazul în care cuplul a avut o sarcină anterioară, chiar dacă aceasta a ajuns sau nu la termen, iar în prezent se confruntă cu probleme de concepţie, subfertilitatea lor este descrisă ca secundară”, explică specialiştii Euromaterna.

Care sunt cauzele subfertilităţii

Cauzele subfertilităţii variază foarte mult, în funcţie de factorii socio-economici şi geografici. Partenerii de sex feminin şi cei de sex masculin sunt responsabili, relativ, în mod egal pentru această problemă. Pentru multe cupluri, diagnosticul este „subfertilitate inexplicabilă”, o categorie atotcuprinzătoare de diagnosticare, care subliniază faptul că, din păcate, cauzele nu sunt pe deplin cunoscute.

„Factorii psihologici ce cauzează disfuncţii sexuale (cum ar fi disfuncţia erectilă, spasme vaginale, ejaculare prematură şi tulburări de identitate sexuală) sunt frecvente şi în rândul pacienţilor infertili, dar ele pot fi, de multe ori, răspunsurile mai degrabă, decât cauzele primare ale stării infertile. Trei mari categorii de tulburări justifică circa 75-80% din toate cazurile de infertilitate explicabile: tulburări ale tractului feminin (în special trompe uterine înfundate sau nefuncţionale), tulburări de ovulaţie şi calitatea spermatozoizilor. În plus, există dovezi că modelele de fertilitate umane sunt influenţate substanţial (20-25%) de pierderea de sarcini clinic diagnosticate atât în cuplurile fertile, cât şi în cele subfertile”, mai spun specialiştii Euromaterna.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Dr. Elena - Valentina IONESCU