Sănătate
17 accesări 04 Mai 2021 0 comentarii

Problemele prostatei apar, în special, la maturitate

Foarte mulți bărbați, dar în mod special cei de vârsta a doua sau a treia se confruntă cu probleme legate de prostată, acea structură fibromusculară care înconjoară baza vezicii urinare, ce face parte din aparatul reproducător masculin. Dr. Cătălina Cristea afirmă că prostata poate fi declanșată de inflamația glandei, hipertrofia prostatei de tip benign sau cancerul de prostată. Simptomele unei boli de prostată debutează, de cele mai multe ori, cu dureri în zona pelviană, care sunt asociate, deseori, cu o afecțiune inflamatorie sau tumorală a prostatei.

De exemplu, prostatita, inflamația prostatei, poate declanșa febra, urinare greoaie și dureri în regiunea sacrală ori cea a vezicii urinare. Când prostata este foarte umflată, urinarea poate fi chiar imposibilă.

De asemenea, afecțiunile obișnuite ale prostatei pot mări frecvența micțiunilor, pot cauza apariția nevoii de a urina în timpul nopții, scăderea forței fluxului urinar și apariția senzației de golire incompletă a vezicii.

În general, acestea sunt simptome ale hiperplaziei benigne de prostată (HBP), o mărire de natură necanceroasă a volumului prostatei, boală ce poate afecta bărbații care au peste 40 de ani.

Riscul apariției HBP crește odată cu înaintarea în vârstă, așa că un sfert dintre bărbații de 55 de ani și jumătate dintre cei de 75 de ani suferă de HBP. În același timp, prostata poate fi atacată și de tumori maligne. În general, cancerul de prostată este descoperit cu ocazia examenelor medicale periodice, chiar dacă nu au apărut simptome. În unele stadii mai avansate, afecțiunea poate fi însoțită de retenție urinară și de umflarea vezicii urinare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.