04 Iunie 2025
48 accesări
0 comentarii

Contrar recomandărilor actuale, o alimentație bogată în proteine nu ajută vârstnicii să-și mențină masa și forța musculară. În mod surprinzător, susțin specialiștii, poate favoriza pierderea masei musculare și scăderea performanțelor fizice, afecțiune cunoscută ca sarcopenie. Ca urmare a procesului natural de îmbătrânire, dar și a unui stil de viață sedentar, seniorii se confruntă adesea cu pierderea progresivă a masei și a forței musculare. Această sarcopenie duce la slăbiciune și fragilitate, afectează performanțele fizice și crește riscul de căderi și fracturi. În consecință, ea ajunge să afecteze activitățile de zi cu zi ale vârstnicilor și, implicit, calitatea vieții.

Ultimele studii au evidențiat legătura dintre consumul de proteine și sarcopenie, arătând că persoanele de vârsta a treia sintetizează mai greu proteinele necesare pentru menținerea masei musculare. Acest fenomen este numit rezistență anabolică. În consecință, se recomandă creșterea cantității de proteine consumate la vârsta a treia pentru a preveni sarcopenia. De exemplu, pentru adulții tineri, necesarul zilnic de proteine ar trebui să fie 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi. Vârstnicii, în schimb, trebuie să consume între unu și 1,3 grame pe kilogram de greutate corporală. Atenție! Depășirea valorilor poate produce inflamație în organism. Totuși, până la descoperirea altor metode de intervenție, exercițiile fizice regulate și menținerea unui stil de viață activ rămân cele mai eficiente metode de a încetini progresia sarcopeniei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU