Sursa foto Neurorad

Sursa foto Neurorad
Sursa foto Neurorad
Pentru ea
130 accesări 14 Septembrie 2020 0 comentarii

Puncţia mamară vă poate salva viaţa

În unele situaţii, medicii recomandă efectuarea unei puncţii mamare, care oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar, dar, în acelaşi timp, este o intervenţie aplicabilă tuturor tumorilor, chiar şi celor cu dimensiuni de doar câţiva milimetri.

Potrivit dr. Silvia Savin, această puncţie necesită anestezie generală, dar nu este dureroasă şi se termină în circa jumătate de oră.

„Puncţia biopsie mamară se recomandă atunci când examenele clinice şi imagistice sugerează prezenţa cancerului mamar, iar medicul trebuie să cunoască diagnosticul de certitudine (formaţiune benignă/malignă) al zonei modificate pentru a putea începe tratamentul.

În funcţie de rezultatul examenului histopatologic, se stabileşte conduita terapeutică, şi anume terapie chirurgicală, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică etc. Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1), cancerul mamar poate fi vindecat în proporţie de peste 90%. Totodată, puncţia biopsie furnizează material pentru examinarea histopatologică, care este singurul examen ce oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar şi care dictează conduita terapeutică adecvată”, a explicat dr. Silvia Savin.

Specialistul a precizat că acest tip de puncţie constă în recoltarea a 3-5 mostre dintr-o tumoră mamară solidă. Imediat după procedură, zona sânului este acoperită cu un câmp steril, este dezinfectată şi anesteziată, fiind apoi pătrunsă pentru a preleva eşantionul care va fi analizat.

Reţineţi: cu aproximativ 3-4 zile înainte de efectuarea puncţiei mamare, nu se administrează tratamente anticoagulante sau antiagregante. Uneori, se poate întâmpla ca pacienta să se confrunte, după puncţie, cu echimoze şi dureri de intensitate redusă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.