06 Iunie 2019
708 accesări
0 comentarii

Ieri, 5 iunie, a fost o zi importantă pentru constănţeni, ei aflând direct de la reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) ce înseamnă „prea mult” alcool. Activitatea nu a fost organizată întâmplător, ci a avut ca scop marcarea Zilei Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, eveniment care nu ar fi fost posibil fără Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT), Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) şi Ministerul Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor DSPJ Constanţa, acesta este cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţara noastră. Locuitorii judeţului Constanţa s-au putut prezenta în unul dintre centrele locale, pentru a se alătura românilor din toată ţara şi să îşi evalueze, în doar cinci minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din zece întrebări scurte.

„Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul opt în Regiunea Europeană şi pe locul nouă în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur/locuitor/an, peste media Uniunii Europene de 9.8 l, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 2018. Astfel, Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool îşi propune să le ofere celor care se confruntă cu un consum riscant îndrumarea necesară pentru a evita viitoare probleme de sănătate, să permită o înţelegere mai clară a fenomenului consumului problematic de alcool existent la nivel naţional, precum şi colectarea de date utile dezvoltării unor programe de prevenire eficiente”, au precizat reprezentanţii DSPJ.

Alcoolul este un factor de risc pentru decesul prematur

La rândul său, dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT, a declarat că oamenii sunt tentaţi să asocieze consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. „Totuşi, problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi şi, dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT a cuprins întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă se află sau nu într-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea”, a explicat acesta.

La ora actuală, alcoolul este al treilea factor de risc pentru apariţia unor boli şi a decesului prematur la nivelul populaţiei generale din Uniunea Europeană (UE), conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Totodată, alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, dintre care amintim tulburările neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate), bolile digestive (ciroză hepatică alcoolică, pancreatită acută şi cronică, gastropatie alcoolică), cancerul, bolile cardiovasculare etc.

Pe lângă impactul asupra sănătăţii, consumul excesiv de alcool poate avea consecinţe sociale dramatice: probleme relaţionale (deteriorarea relaţiilor familiale, separare, divorţ, abuz şi neglijare a copiilor), pierderea prietenilor, dificultăţi materiale, pierderea locului de muncă, pierderea locuinţei, excludere socială, probleme legale (amenzi, închisoare), comportament sexual nepotrivit (sex neprotejat, viol, sarcină nedorită).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU