Sursa foto Regina Maria

Sursa foto Regina Maria
22 Octombrie 2020
293 accesări
0 comentarii

Fiecare dintre noi putem suferi, la un moment dat, de răguşeală. Medicii spun, însă, că disfonia sau răguşeala, cum i se mai spune nu trebuie ignorată, întrucât schimbarea vocii poate să ascundă afecţiuni extrem de grave. De regulă, aceasta este declanşată de o răceală puternică, dar şi de infecţii cum sunt laringitele sau faringitele, fumul de ţigară sau alţi factori de mediu toxici.

Dr. Emilia Toma susţine că acest simptom poate scoate la suprafaţă boli grave, precum boala de reflux gastroesofagian, cancer laringian, sindromul Sjogren. De aceea, este indicat să mergeţi la medic urgent, dacă observaţi că aceasta nu trece în câteva zile. „Reţineţi un lucru. Atunci când disfonia este un simptom al unor afecţiuni ale aparatului respirator, pacientul prezintă şi manifestări precum uşoară jenă în gât, senzaţie de lipsă de aer, tuse seacă, care irită. De regulă, medicul va recomanda antiinflamatoare şi repaus vocal. În cele mai multe cazuri, răguşeala este o urmare naturală a inflamaţiei laringelui, care se numeşte în temeni medicali laringită. Boala debutează ca urmare a unei infecţii virale precum gripa sau o răceală mai serioasă cu anumite complicaţii. Totodată, există o multitudine de alte cauze posibile ale inflamaţiei, precum infecţiile bacteriene, alergiile, bronşita sau inhalarea unor substanţe chimice care irită corzile vocale din laringe”, a explicat medicul.

Totodată, răguşeala poate să fie provocată şi de existenţa unor polipi pe corzile vocale. Vestea bună este că aceştia nu sunt canceroşi şi fiind fomaţiuni mici se pot extirpa cu ajutorul endoscopului. De asemenea, hipotiroidia se poate manifesta şi prin răguşeală, dar şi aici, situaţia se rezolvă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU