Sursa foto Totul despre mame

Sursa foto Totul despre mame
Sursa foto Totul despre mame
Sfatul medicului
268 accesări 06 Noiembrie 2020 0 comentarii

Răul de maşină la copii poate fi prevenit. Iată ce puteţi face!

În momentul în care urcă într-o maşină, unii copii încep să se simtă rău. De fapt, acest rău de maşină este un tip de rău de mişcare, susţine dr. Cristiana Orodel, care apare atunci când creierul primeşte informaţii contradictorii de la urechea internă, ochi, sistemul nervos şi muşchi.

„Imaginaţi-vă un copil mic stând pe bancheta din spate a maşinii fără să poată privi prin geamul maşinii sau un copil mai mare citind o carte/ uitându-se la telefonul mobil sau tabletă. Urechea internă a copilului va sesiza mişcarea, dar ochii şi corpul nu. Efectul va fi resimţit ca un deranj la stomac, transpiraţii reci, scăderea poftei de mâncare şi/sau vărsături.

Nu este clar de ce răul de maşină îi afectează pe unii copii mai mult decât pe ceilalţi. Cei mai afectaţi sunt, însă, copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 12 ani”, a explicat medicul.

Pentru a preveni răul de maşină la copii, aveți câteva soluții la îndemână. În primul rând, a subliniat specialistul, se are în vedere reducerea stimulării senzoriale. Practic, îi spuneți celui mic să se uite la diferite lucruri din afara maşinii, flori, copaci, etc, mai mult decât să se concentreze pe citit, jocuri sau filme/desene animate. Dacă între timp copilul adoarme pe timpul deplasării cu maşina, aceasta ar putea ajuta la reducerea simptomelor.

Apoi, alegeți cu grijă hrana dinaintea călătoriei și țineți cont de faptul că trebuie evitate alimentele condimentate sau grase, mesele îmbelşugate cu puţin timp înaintea deplasării cu maşina. În plus, dacă deplasarea este de scurtă durată, este de evitat masa înainte de aceasta, pentru ca micuțul să nu aibă stări de greață sau vărsături. Dacă, totuși, este vorba de o călătorie care se va întinde pe durata mai multor ore, atunci copilul trebuie să mănânce, dar încercați să nu îi dați foarte multă mâncare, dacă știți că îi este rău în mașină.

De asemenea, pentru a-l scăpa pe cel mic de starea de rău pe care o simte, dați-i acadele sau bomboane cu ghimbir, acestea putând ajuta la reducerea simptomelor de greaţă. Totodată, asigurați o bună ventilaţie şi renunţaţi la odorizantele de maşină, întrucât și acestea pot fi dăunătoare în astfel de situații. „Dacă cel mic este cunoscut cu rău de maşină, încercaţi să îi distrageţi atenţia pe parcursul călătoriei vorbind, ascultând muzică sau cântând împreună cu acesta. Dacă plănuiţi o călătorie îndelungată cu maşina, întrebaţi medicul copilului despre medicamentele ce se pot administra preventiv. În schimb, dacă cel mic prezintă rău de maşină, opriţi maşina cât mai repede cu putinţă, coborâţi şi faceţi o plimbare scurtă cu cel mic. Dacă nu puteţi opri maşina, întindeţi copilul pe bancheta din spate şi rugaţi-l să stea cu ochii închişi timp de câteva minute. O compresă rece pe fruntea copilului poate fi de ajutor. Dacă aceste sfaturi nu sunt de ajutor şi călătoria este dificilă, întrebaţi medicul despre alte opţiuni potrivite”, a completat dr. Orodel.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.