05 August 2016
2385 accesări
0 comentarii

Pielea poate suferi foarte mult, din cauza problemelor care pot să apară, având în vedere că suntem în plin sezon estival.

Efectele pe care razele ultraviolete le au asupra pielii pot fi benefice, într-o anumită măsură, dar şi dăunătoare, într-o măsură foarte mare. Pielea este învelişul care tapetează corpul şi îl fereşte de factorii agresori de mediu, cu roluri multiple, de aceea trebuie să o protejăm cât mai mult de factorii nocivi, externi.

Specialiştii ne informează că ultravioletele sunt un factor fizic care este foarte blamat în ultimul timp. Toată lumea spune că este foarte periculos să te expui la razele ultraviolete, ceea ce este adevărat, mai ales între anumite ore, în care indicele razelor ultraviolete este foarte mare, mai precis între orele 11.00 şi 16.00.

„Dar, să spunem adevărul până la capăt, razele UV şi lumina solară au, pe de-o parte, un efect benefic şi pe de altă parte, reprezintă un factor agresor pentru piele şi pentru întregul organism. Când pielea este expusă la ultraviolete, capătă cel mai dorit efect, bronzarea, care nu înseamnă, din punct de vedere biologic, decât un mecanism de apărare, de protecţie a pielii, împotriva acestui factor agre-sor”, a declarat dr. Emma Gheorghe, medic specialist dermatolog.

Sub influenţa razelor UV, creşte secreţia de melanină (dă culoare pielii), care formează o umbrelă protectoare, încercând să protejeze alte straturi şi structuri ale pielii, mai profunde. Organismul recunoaşte agresiunea externă şi se apără în acest fel. Această agresiune poate să aibă grade diferite. Deşi nu ar trebui, arsurile solare, de cele mai multe ori, sunt trecute cu vederea.

„Aceste arsuri nu rămân necontabilizate de organism, pentru că expunerea brutală la lumina solară se cumulează în timp. Acest cumul al expunerii la ultraviolete şi mai ales al arsurilor solare, la un moment dat, induce în ADN-ul celular o modificare ireversibilă, în sensul transformării către cancer cutanat. Acest lucru este cert, singura întrebare este, «după cât timp?»”, mai spune specialistul.

Cum să ne expunem la soare

Fiecare persoană trebuie să ţină cont de culoarea pielii. Cu cât culoarea pielii este mai închisă (fototipul este mai mare), cu atât timpul de expunere poate să fie mai mare şi să nu apară aceste modificări.

În primul rând, este indicat să se evite orele de expunere maximă la ultraviolete, în al doilea rând, expunerea trebuie să se facă progresiv.

„Nu este cazul să stăm mai mult de o oră, o oră şi jumătate, nici după ce pielea este foarte obişnuită cu razele UV. Dacă vrem să stăm mai mult de la început, să nu uităm de produsele cu factor de protecţie solară. Le putem folosi nu numai la momentul în care mergem pe plajă, ci chiar şi în drumurile noastre obişnuite, pe zonele expuse şi neacoperite de îmbrăcăminte. Această expunere este suficient de îndelungată ca să producă modificări la nivelul feţei, decolteului, braţelor, pe zona gambelor”, explică medicul dermatolog.

Cremele potrivite le identificăm după etichete, cu cât este mai mare factorul de protecţie, cu atât mai bine. Aceste creme fotoprotectoare ne asigură că nu ne ardem, dar asta nu înseamnă că procesele care pot influenţa ADN-ul celular nu pot să continue, aşa că trebuie să avem precauţie maximă, în ce priveşte timpul alocat pentru expunerea la soare. Pe de altă parte, protecţia solară nu poate fi făcută numai cu creme, poate fi făcută prin îmbrăcăminte care să acopere suprafeţe cât mai mari din corp şi chiar prin statul în interior, în zilele toride.

Taguri articol: stiri medicale dermatolog probleme solar efecte pielea păr soare arsuri

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii