Sfatul medicului
259 accesări 28 Iunie 2020 0 comentarii

Retenţia apei în organism, semnul dat de corp ce poate trăda afecţiuni grave

Dacă din când în când vi se umflă picioarele, vă dor şi uneori simţiţi şi o oarecare ameţeală, dacă vi se pare că v-aţi îngrăşat cam mult, în doar câteva săptămâni, nu ignoraţi semnele pe care vi le dă corpul, căci este posibil să fie o problemă serioasă de sănătate.

Chiar dacă aţi putea să credeţi că este vorba despre retenţia apei în organism, acest banal simptom poate ascunde, însă, boli de ficat sau rinichi.

Reţinerea de lichide este cauzată de numeroşi factori, de la consumul ridicat de sare, sarcină, deficite nutriţionale, până la deshidratare. Totodată, aceasta se poate manifesta şi ca simptom al unei afecţiuni hepatice, insuficienţă cardiacă, artrită, reacţii alergice, afecţiuni ale tiroidei (hipotiroidism), boli cronice pulmonare sau boli de rinichi.

„Retenţia de lichide are ca principale cauze bolile hepatice şi renale. Primele manifestări sunt umflarea picioarelor, senzaţia de greaţă şi ameţelile. De aceea, un pacient care se confruntă cu aceste simptome trebuie să se adreseze specialistului de medicină internă pentru a afla cauza, adică afecţiunea de la care a pornit. În acest sens, medicul va efectua analize medicale de sânge pe linie hepatică şi renală”, explică dr. Ioana Buzoianu, medic specialist medicină internă.

Diureticele sunt soluţia

Totuşi, retenţia de apă poate fi tratată medicamentos, cu ajutorul diureticelor. Acestea cresc cantitatea de urină eliminată şi sunt prescrise mai ales pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă, afecţiuni hepatice sau hipertensiune arterială.

„Tratamentul este medicamentos şi constă în diuretice care se administrează doar la recomandarea specialistului. De reţinut este că retenţia de lichide poate apărea şi la persoane sănătoase care se deshidratează pe perioada verii, atunci când rinichiul nu are ce să proceseze, iar funcţia acestuia este afectată”, mai spune dr. Ioana Buzoianu.

Mai puţină sare, mai multă mişcare

Este important totuşi ca determinarea cauzei care generează edemul (retenţia de lichide) să se facă înainte de începerea tratamentului. Pentru stabilirea diagnosticului, se impun realizarea următoarelor analize: teste de sânge, teste de urină, teste ale funcţiei hepatice, teste ale funcţiei renale, teste ale funcţiei cardiace. Ulterior stabilirii diagnosticului, pe lângă tratamentul medicamentos, mai sunt recomandate reducerea cantităţii de sare din alimentaţie şi mişcare multă.

În plus, pentru persoanele care suferă de obezitate, medicul recomandă scăderea treptată a greutăţii, prin mişcare fizică şi hidratare.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.