09 Noiembrie 2022
136 accesări
0 comentarii

La ora actuală, una din întrebările frecvente ale pacienților cu privire la implantul dentar este legată de reușita acestuia. Inserarea în siguranță, astfel încât să fie îndeplinite toate șansele de osteointegrare, depinde, însă, de anumiți factori, susțin specialiștii.

De foarte multe ori, implanturile dentare sunt cea mai bună soluție pentru dinții lipsă sau înlocuirea celor care nu pot fi salvați. Toate acestea în condițiile în care oferă un aspect natural, la fel ca orice alt dinte. Pentru cei care nu știu, un implant dentar este o piesă de titan, mai exact o rădăcină artificială a dintelui, care este introdusă în osul mandibular sau la nivelul maxilarului în locul unui dinte lipsă. Desigur, acesta este un tratament de lungă durată, comparativ cu alte soluții la care se poate recurge, restabilind funcția masticatorie și asigurându-le pacienților un zâmbet natural, de invidiat. Potrivit dr. Cristian Mina, în primul rând, alegerea clinicii în care pacientul se va trata este, poate, cel mai important element al deciziei de alegere a tratamentului. Accesul la echipamentele tehnologice este, de asemenea, un element de diferențiere.

Apoi, computerul tomograf din cadrul clinicii va înlesni diagnosticul și va securiza derularea intervenției de inserare. „În absența imagisticii tomografice, modificările de angulație pot surprinde medicul în decizia de inserare a implantului. Totodată, trebuie dobândită certitudinea reacției la anestezie a pacientului, a derulării intervenției corect, astfel încât organismul să se vindece ușor şi să nu existe impedimente ale osteointegrării implantului. În acest sens, este nevoie de un set de analize generale, monitorizarea glicemiei, a timpilor de coagulare, EKG în cazul afecțiunilor cardiologice ale pacientului etc. În cazul sedării generale se recomandă realizarea unei radiografii pulmonare”, a explicat medicul.

Mai departe, în baza tomografiei dentare, în cadrul unui soft specializat, se planifică pas cu pas inserarea implantului, iar apoi se realizează simularea virtuală. În acest fel, se preîntâmpină eventuale probleme şi se evită lezarea formaţiunilor anatomice. Foarte important în implantologie este ghidul chirurgical, care este rezultatul tehnologiei digitale de planificare a implantului, reprezentând printarea 3D a unei machete ce seamănă cu o gutieră perforată în exact locul în care trebuie inserat implantul, pentru o poziţionare perfectă. Acesta elimină erorile umane şi asigură precizia inserării, reducând considerabil timpii de vindecare.

De asemenea, calitatea implantului face diferența în reușita acestuia, astfel că un implant cu costuri mici este o alegere îndoielnică în privința identității acestuia. Medicul a precizat că, dacă în urma tomografiei rezultă că osul nu este suficient pentru implantare, trebuie efectuată o intervenţie de adiţie osoasă.

La final, nu uitaţi ca după intervenţie să aveţi o bună igienă orală, să vă prezentaţi la controlul stomatologic regulat, o dată la şase luni, şi să renunţaţi la fumat măcar pentru o perioadă, pentru a favoriza vindecarea ţesuturilor şi osteointegrarea implantului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU