06 Mai 2020
657 accesări
0 comentarii

Furia este definită ca fiind o stare de iritare extremă, mânie puternică, în cadrul căreia individul în cauză își pierde stăpânirea de sine, însoțită frecvent de violență. Accesele de furie pot fi descrise sub aspectul unor explozii violente de mânie, în contextul cărora individul în cauză își pierde stăpânirea de sine și își exprimă nemulțumirea față de o anumită situație, față de un anumit lucru sau față de o anumită persoană. Deseori, accesele de furie sunt folosite pentru impresionarea și influențarea persoanelor din jur și pentru obținerea unui lucru dorit, informează romedic.ro.

Accesele de furie implică trăirea unor stări emoționale intense, precum nervozitate extremă, tristețe, dezamăgire, nemulțumire profundă și sunt însoțite deseori de violență fizică sau verbală și manifestări clinice somatice, precum tahicardie, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, contractură musculară etc. Cel mai frecvent, accesele de furie sunt înregistrate în rândul persoanelor cu temperament coleric, lipsite de autocontrol.

Conform specialiștilor din domeniul psihologiei, modul de acționare în contextul acceselor de furie este elementul care permite diferențierea între tipul de personalitate coleric și celelalte tipuri de personalitate.

În viața personală și profesională, necontrolarea acceselor de furie poate avea efecte distructive, precum auto-agresiune, distrugerea relațiilor cu persoanele apropiate (familie, prieteni, colegi) și abuz fizic.

Cel mai frecvent, accesele de furie sunt înregistrate la copii și la adolescenți și sunt datorate imaturității emoționale și incapacității de a-și controla sentimentele. Cu toate acestea însă, datorită numeroaselor solicitări cotidiene fizice și psihice, accesele de furie sunt frecvent înregistrate și în rândul persoanelor adulte.

Combaterea acceselor de furie poate fi realizată de însuși persoana în cauză prin inducerea unei stări de calm, adoptarea unei atitudini constructive și îndreptarea gândurilor negative în direcțiile corecte.
În cazul acceselor de furie apărute pe fondul unor tulburări psiho-emoționale, greu de controlat de către persoana în cauză, se recomandă consultarea unui psiholog și realizarea ședințelor de psihoterapie.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Madlena CĂLUGĂREANU