Boli şi afecţiuni
267 accesări 14 Ianuarie 2020 0 comentarii

Rinita alergică debutează cu obstrucţia nazală

Rinita alergică este o afecţiune inflamatorie a mucoasei nazale, întâlnită la 20% din populaţie. Simptomele, în cazul acestei boli încep cu congestie sau obstrucţie nazală (nas înfundat), secreţie nazală albă, apoasă, prurit (mâncărime) nazal sau conjunctival, strănut.

De asemenea, a declarat dr. Selda Ali, medic specialist alergologie, pot apărea simptome generale ca oboseala, lipsa de concentrare şi productivitate redusă la serviciu sau şcoală.

„Rinita alergică poate fi însoţită frecvent de conjunctivită, manifestată prin prurit ocular, lăcrimare, congestia vaselor conjunctivale (înroşirea ochilor) şi edem periorbital. De asemenea, rinita alergică poate fi un factor predispozant pentru afecţiuni ale organelor adiacente, cum sunt sinusurile maxilare şi frontale (sinuzite), urechea medie (otite), nazofaringele şi laringele, arborele bronşic (astmul). Diagnosticul

este stabilit în funcţie de simptomatologia care apare ca urmare a expunerii la aeroalergene şi testele cutanate prick sau imunoglobulinele specifice pozitive, corelate cu istoricul pacientului”, a explicat medicul.

Specialistul afirmă că principalii vinovaţi de apariţia bolii sunt acarienii din praful de casă, polenurile, mucegaiurile şi animalele.

Polenurile, cel puţin, sunt sporii masculini ai seminţelor arborilor, ierburilor şi buruienilor. Astfel, pomii înfloresc şi polenizează în prima parte a primăverii, o perioadă mai scurtă de timp. În schimb, polenul ierburilor determină manifestări alergice începând din lunile aprilie-mai şi până la jumătatea lunii iulie, când în atmosferă apare polenul de buruieni. De precizat că acesta se găseşte în aer până spre sfârşitul toamnei.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.