23 August 2021
327 accesări
0 comentarii

Rinita alergică este o afecţiune care se manifestă prin simptome similare răcelii, cum ar fi secreţiile nazale, lăcrimare, presiune la nivelul sinusurilor şi strănut. Totuşi, spre deosebire de răceală, rinita alergică nu este cauzată de vreun virus, ci apare ca un răspuns exagerat al sistemului imunitar la alergeni precum polenul, praful ori părul de animal.

„Dacă ne referim la perioada actuală, suntem în plin sezon de polenuri, variate clase de polenuri ne sensibilizează, pornind cu polenul de arbori sau ambrozie, care, din păcate, sensibilizează un număr foarte mare de persoane, din ce în ce mai mare, de la an la an”, a precizat dr. Adriana Cămuescu, medic primar alergologie şi imunologie clinică.

Reţineţi, nu toate rinitele sunt de formă alergică. Unele sunt cauzate de răceli, sensibilitatea crescută a vaselor de sânge din nas ori de utilizarea, în exces, a decongestionantelor nazale. Pe de altă parte, unele specii de mucegaiuri produc, şi ele, la rândul lor, rinită cu manifestare predominant sezonieră. Totodată, alergenii pereni (acarienii, alergenii animalelor de companie, unele mucegaiuri, alergenii gândacilor de bucătărie) produc simptome de rinită pe tot parcursul anului, în acest caz fiind vorba despre rinita perenă.

„Bineînţeles că putem să facem o varietate de teste pornind de la testele cutanate, testele pe piele pe care le aplicăm frecvent, pentru alergiile la alergenii respiratori, praf, polen mucegai, piele de animale. În acelaşi timp, avem testele de laborator, testele din sânge, aşa numitele paneluri care investighează anticorpii faţă de molecula de alergeni globală şi avem teste mai rafinate, mai sensibile care testează anticorpii faţă de fiecare bucăţică relevantă din molecula unui alergen”, a adăugat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU